Бяла черква: Ромите или ще се махнат, или ние ще ги махнем

OFFNews 19 август 2014 в 08:20 10269 17

Снимка БГНЕС

Ромите или ще се махнат, или ние ще ги махнем.

Такава закана отправиха тази сутрин жители на Бяла черква пред камерата на Нова тв.

Напрежението между българи и роми се нагнетява от 3 години, когато ромите се преселили в Бяла черква, но избухва след побой на 9 август в заведение.

Версиите за случилото се на едната и другата страна силно се разминават.

"Моят син беше бит. Това беше опит за убийство. 6-7 човека го нападнаха", разказа жена, жител на Бяла черква.

"Напили се една вечер и се правят на царе. От 4-5 села са ги изгонили и сега са дошли тук, купили са си имоти", обясни мъж.

Версията на ромите е различна. "Стрелял съм, но във въздуха. Когато стана боя от наша страна бяха 4 деца, а срещу тях скочиха 20-30 големи мъже", заяви един от ромите. Според него "кметицата вдига бунт, защото не гласуваме за нея".

Кметът Албена Тотева посрещна това твърдение със смях. "Когато са правили проблеми, съм ходила и съм им правила забележки, много сериозно съм се отнасяла. Не съм на тяхна страна, защото те не спазват закона. Когато са живели в Павликени, са извършвали и изнасилвания", каза Тотева.

Жена - собственичка на магазин - пък разказа как ромка откраднала рокля и заяви, че е забранила на ромите да стъпват в магазина й.

В града има засилено полицейско присъствие. Представители на полицията и прокуратурата са на място, за да разговарят и с протестиращите и да ги охраняват.

В събота над 700 души излязоха на протест и събраха подписка за изселване на ромските семейства. Събраните подписи ще бъдат изпратени в Прокуратурата и областната дирекция на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!