Quantcast

С 3,50 се дипломирала съдийката, номинирана за главен инспектор на ВСС

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2013 в 19:58 8821 30

Веселина Тенева
Веселина Тенева

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която беше предложена за главен съдебен инспектор във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е дипломирала като юрист през 1973 година с оценка "добър" (3.50).

Това става ясно от дипломата и за висше образование, препис от която публикува сайтът Биволъ

Тенева е завършила пълния курс на обучение в Правния факултет на Софийския университет през 1971, но се дипломира две години по-късно. Средният ѝ успех от изпитите през всичките години на следване е 3.69, а от държавния изпит - 3.50. 

Веселина Тенева беше председател на съдебния състав по делото срещу Ахмед Доган и хонорара от 1 млн. евро, който той получи като консултант за хидровъзела Цанков камък. Тогава съдът прецени, че Доган не е в конфликт на интереси.

Името на Тенева беше спрягано миналата година при избора на Конституционни съдии.

По информация на "Дневник" управляващите от БСП и ДПС ще търсят подкрепа за избора от опозицията. Депутати от ГЕРБ коментираха преди седмица, че кандидатурата на съдия Тенева е приемлива за тях.

От разледването на Биволъ става ясно още, че съдийката има четири имота, които са дарени от майка ѝ - Майрика Тенева. От своя страна пък тя ги купила от дъщеря си. 

На 27.01.2004 Марийка Тенева купува от дъщеря си и Георги Атанасов апартамент в София с площ 75 кв.м. за 48 378,8 лв. По-малко от месец по-късно, на 16.02, тя го дарява на дъщеря си Веселина безвъзмездно, показва справка в Имотния регистър. 

Схемата се повтаря на следващата година, когато на 20.07.2005 баба Марийка купува от Веселина и Георги друг апартамент с площ 81 кв. за 43 592,7 лв. Произходът на този имот е право на строеж, което Веселина и Георги са закупили от Балканстрой през 2003 г., като в Агенцията по вписвания не е отбелязана сумата на придобиване. Истинска загадка е защо семейство Теневи е решило да продаде апартамента на Марийка Тенева, а два месеца по-късно, на 14.09 тя го дарява пак на тях.

Третото покупко-дарение е за урегулиран терен от 1300 кв.м. във вилна зона Росенец отчужден от държавата и община Бургас през 2006 г. за 35 768 лв. Бенефициенти са Марийка Тенева и двете ѝ дъщери - Веселина и Фани Тенева - Найденова (също съдия във ВАС). В декларацията си за 2007 г. съдия Тенева е декларирала придобиването на 1/3 от този терен за 12 000 лв. Фани Тенева е декларирала безвъзмездно придобиване на 1/3 от имота. Остават 23 768 лв, които явно са платени от Марийка Тенева.

На 05.09.2007 85 годишната Марийка Тенева купува от фирма "Домино" ЕООД апартамент от 85 кв.м. в центъра на Бургас на невероятната за времето си цена от 17 000 лв. Година по-късно, на 11.08.2008 г. тя го дарява на дъщеря си Веселина Тенева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 16:48

тя не е едня лястовица през пролетта ,ако се напави проверка на всички действащи магистарти в страната ще ни изпопадат не само шапките ,но и бломбите в устата . такива неща ще се чуят и видят ,че сделките на тенева ще изглеждат като детска игра през много други . въпроса е ,КОЙ ,КОЙ ,КОЙ ще го напарви !

08.01 2014 в 16:43

до едноокото кучеце , сметките ти са без кръчмар , през 71 гимназия се завършваше на 18 ,този излишен12клас е от скоро, право 4години + 1 година стаж =23 години ,което ще рече ,че в момента е на 61г.,значи е или 52 или 53 набор ,щото 2014 не е свършила ,а е в началото !

31.12 2013 в 19:27

Известно е, че бесепарите, които са върховни управляващи в държавата, отдавна са разделили хората на "наши" и "ваши". Очевидно е, че тази дама В. Тенева е в групата на "нашите", с това се изчерпва всичко, което може да се каже за нея. Фасадната демокрация "процъфтява".

30.12 2013 в 12:25

Странни имотни сделки около кандидат за главен съдебен инспектор...:))))
.................
..........
Прехвърлянето на собствеността на един имот- няколко пъти, обикновено се прави , за да се скрие произхода на мангизите за първоначалното му купуване , заради нищожни сделки при предишно закупуване с наличие или не , на престъпление , например, при прикриване на подкуп, нереални цени , дарения - без основание и т.н.
С две думи- при наличие на някакъв порок в предишно прехвърлне на собствеността, който се цели да се прикрие ..:))
Обикновено се прави между лица без роднински връзки..
Тук прехвърлянията са между роднини ::))
Показва само аматьорско прехвърляне , което една съдийка , НЕ би трябвало да не знае::)
Навремето , прехвърляне межди родители - деца , се правеше , когато предстоеше насилствено отчуждаване на къщи и парцели , за да се строят панелни блокове или "важни " държавни строежи ..По този начин , с идеалните части -на съсобствениците ПОНЕ се осигуряваше възможност на деца и внуци - да имат ПРАВО да получат и те една панелка , която да изплащат.един ден //
Но тук, нямаме и такива причини.:)) Така че , си остават загадка тези прехвърляния ::))) Вярно е , че таксите , са ниски - при роднини по права линия , но ЗАЩО са се правели ::)

29.12 2013 в 14:26

За мен по-интересното ще е как ще гласуват от Герб. Поне за мен ако подкрепят и тази неморална кандидатура, не са нищо по-различно от мошенниците от бсп,дпс и атака.Техните гласоподаватели нека по-постъпките им да ги оценяват, то всеки може да говори гръмко, но гледайте ПОСТЪПКИТЕ.Какво по-голямо доказателство, че и Герб са от същата корумпирана клика, която се кланя на Доган - ако подкрепят тази неморална кандидатура.Вие сами си направете изводите.

29.12 2013 в 11:17

3.50, 3.50, ама диплома, кой ти я дава, браво на другарката, ако дипломата не е фалшива това си е чудо, най-после някой от "елита" с диплома, а за възрастта, е, стига с тая дискриминация, стара жена и стара риба няма, за всеки влак си има пътници, а и какво искате, на тази територия само пенсионери без пенсия, олигофрени и червени боклуци, друго не остана.

28.12 2013 в 23:59

Защо ми се струва, че всички в Парламента ще гласуват "за". Или поне по-главните - БСП, ГЕРБ, ДПС. Нужно е квалифицирано мнозинство - поне 160 гласа.
На бас, че Боко ще се прегърне със Станишев - е, "с отвращение".
Така беше и при избора по времето на управлението на ГЕРБ на инспектора - Димана Йосифова /съдия във фирмено отделение на СГС тогава, между другото другият спряган кандидат за Главен инспектор.
Настина от друга страна Върховния административен съд е събрал "цвета" на юридическата мисъл и съдийска принципност...

28.12 2013 в 22:11

"Въпросът е от къде бабата има толкова мангизи????????" Ами как откъде - взела ги е назаем от щерка си и понеже не може да й ги върне, й дарява апартаментите! То и у Гугушеви схемата беше подобна - родители - деца, заеми дадени-заеми върнати, апартаменти подарявани - продавани... Изобщо чесността в съдебната система е много заразителна...

28.12 2013 в 21:45

Имаше навремето един виц, в който партиен секрeтар се оплаква, че комунистическия публичния дом не вървял добре, хем труженичките били опитни партийни другарки с по 50-на години трудов стаж.
Та така и със съд-ебната ни система. Не върви добре.

28.12 2013 в 20:17

Българското законодателство, преди така наречената социалистическа революция 1944 година, изключително подходящо за съвременна България

ЗАКОНЪ за преследване на незаконнообогатените чиновници


Утвърден с указ от 20.12.1894 г., под № 618, обн., ДВ, бр. 13 от 18.01.1895 г.

1. Всеки чиновникъ и служащъ, държавенъ или общински, върху когото има подозрение, е длъженъ, ако му се поиска отъ надлежната власть, да оправдае обогатяването си, като представи точна сметка съ подобно посочване източниците на туй обогатяване.

2. Началството на всеки чиновникъ или служащъ е компетентната власть, която служебно изисква писмено да й се представи сметка.
Срокъ за туй представяне се дава двенеделенъ отъ съобщението. Ако има уважителни причини, срокътъ се уголемява отъ респективната власть, но той не може да бъде по-голямъ отъ три месеци.
Забележка. Чиновникътъ или служащиятъ, който се откаже отъ това време да представи сметката си, се суспендира отъ службата си, ако още служи.

3. Следъ представянето на сметката, административната власть разгледва я по реда на надзора и дисциплината и само, ако открие някое престъпно деяние, препраща делото съ всичките му книжа до надлежното прокурорство за преследване и наказание виновния споредъ общия наказателенъ законъ .

4. За отказване да се представи сметка, съгласно чл. 3 , виновните се наказватъ съ глоба отъ 300 до 3.000 л., независимо отъ наказанието за престъпното обогатяване.

5. Всички суми и имоти на незаконно обогатения чиновникъ или служащъ се задържатъ и присъждатъ въ полза на държавното съкровище.

6. Имотите, прехвърлени отъ незаконно обогатения чиновникъ върху кое и да било трето лице, се отнематъ на общо основание, като се докаже, че те са били прехвърлени така, съ цель на укриване.
Преходенъ членъ. Настоящиятъ законъ има сила и за ония чиновници и служащи, които са престанали отъ служба преди издаването му.