Румен Радев иска качество и безопасност на нашите магистрали като в Австрия

На среща на върха на Инициативата ''Три морета'' президентът заяви, че чрез свързаност и инфраструктура укрепваме демокрациите

OFFNews 09 юли 2021 в 18:33 1286 0

България пое домакинството на Инициативата „Три морета“ в ключов момент на нейното развитие, в който политическото говорене преминава към действия. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха на форума.  

Успоредно с развитието на проектите в инфраструктурата, трябва да работим и за засилване на върховенството на закона, да намираме по-ефективни начини за борба с корупцията, да създаваме условия за повече свобода на медиите, защото където има свободни медии, има и просперитет, подчерта държавният глава.

В България е модерно да се говори за магистрали. Искам да видя същия стандарт като качество, цена, устойчивост, надеждност и безопасност на българските магистрали, какъвто виждаме в Румъния, Полша, Латвия, Австрия, каза още Румен Радев. Защо да не работим за единни стандарти за качество и безопасност, попита Радев и посочи, че това е важен подход да се създават по-добри условия за гражданите, предаде БТА.

По повод на българския приоритет в "Три морета" за сближаване в образованието, науката, технологиите и иновациите, президентът Радев изтъкна, че каквито и финансови фондове и инструменти да се прилагат за социално-икономическо сближаване между Източна и Западна Европа, целта не може да бъде постигната, ако не се търси сближаване в науката и образованието. Науката и образованието са бъдещето, без тяхното високо качество и ниво не може да има и конкурентоспособна икономика, висок стандарт и качество на живот, каза още Радев.

Той отбеляза постигнатото споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на страните от "Три морета" и допълни, че това е голям знак за бъдещето и към младите хора да се прави така, че да могат да развиват своя потенциал в страните си.

На Срещата на върха в София присъстваха над десет държавни глави, както и министър-председатели, вицепремиери и министри от страните участнички в Инициативата и партньорите ѝ в лицето на САЩ, Германия и ЕК и над 300 фирми от България и чужбина.

Държавният глава на Република Латвия Егилс Левитс прие домакинството на Инициативата за 2022 г. „Приветствам готовността на Латвия да поеме следващото домакинство. Не се съмняваме, че латвийските ни приятелите ще съумеят да надградят постигнатото“, заяви президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!