Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Родни алпинисти изкачват върховете с български имена в Антарктика

OFFNews 28 октомври 2014 в 17:39 3896 0

Родни алпинисти ще се опитат да изкачат върховете с български имена на остров Ливингстън, който се намира в Западна Антарктика.

Алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков ще се опитат да изкачат трите върха - Левски, Голям иглен връх и Свети Иван Рилски, които се намират на планината Тангра в Антарктика. Това ще се случи в рамите на 23-тата българска научна експедиция на остров Ливингстън.

На официална церемония президентът Росен Плевнелиев връчи на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев българското знаме, което ще се вее над базата ни на острова. Държавният глава връчи и втори флаг, който да бъде издигнат на Голям иглен връх от алпиниста Дойчин Боянов.

Плевнелиев пожела успех на родната експедиция, като подчерта, че изследванията, реализирани на полярната ни база, са с голяма тежест и от световна значимост.

"Многото научни проекти с водещи световни изследователски центрове и университети в областта на климата и екологията, медицината и сеизмологията са причина българската база „Св. Климент Охридски“ да е международно търсена и в работата й да се включат чуждестранни учени", каза Плевнелиев.

Той посочи, че Националният фонд за научни изследвания не работи достатъчно ефективно и призова за отговорно отношение от страна на държавата при обезпечаване на изследователските проекти на българската антарктическа експедиция.

„Вече изграденото отлично взаимодействие на българските учени с колегите им от другите изследователски бази в Антарктида има нужда от целенасочено национално финансиране“, каза президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!