Родителите на деца до 14 г., които учат дистанционно, с право на целева помощ от държавата

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2021 в 15:30 4963 0

Родителите на деца до 14 години, които не ходят на училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ. Такава се осигурява, ако са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични, съобщава социалното министерство.

За семейства с едно дете помощта е една минималната заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от месечната минимална заплата или 975 лв. Конкретната й стойност се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения, които не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

Ако дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния й размер. Ако ограниченията са за 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца помощта е 487,50 лв. При ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете помощта е 162,50 лв., а с две деца - 243,75 лв.

Помощта се отпуска на семейства със среден доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради COVID-19, по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две  – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, останали без работа, които нямат право на обезщетение за безработица или то е под 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение.

От въвеждането на помощта през септември 2020 г. до момента от нея са се възползвали 53 294 семейства. С актуализацията на държавния бюджет бяха осигурени допълнително 30 млн. лв. за изплащане на целеви помощи за родители на деца до 14 години, с което общият бюджет на мярката за 2021 г. беше увеличен на 103 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови