Решено: Минималната заплата в университет става 1300 лева

Александра Маркарян Последна промяна на 16 декември 2020 в 15:33 1424 0

1300 лв. ще бъде минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари 2021 г., реши правителството.

За определяне на размера бяха проведени редица консултации между Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите, Националния браншов синдикат „Виеше образование и наука“ при КНСБ и Синдикат „Виеше образование“ при КТ „Подкрепа“. Партньорите се обединиха около виждането, че заплатите на младите преподаватели не трябва да изостават от тези на учителите в средните училища.

С определянето на минималния размер на възнаграждението се цели да бъдат привлечени повече висококвалифицирани и мотивирани млади преподаватели. Едновременно с това ще се осигури съчетание на качественото обучение с личностно удовлетворение от преподаването и от възможностите за академично израстване.

Сега асистентските заплати са много ниски и това спира студентите да се насочват към преподавателската професия. В същото време средната възраст на преподавателите е доста напреднала и това вещае криза и недостиг след 10-ина години. Това е и един от основните мотиви на образователния министър Красимир Вълчев да предложи определянето на минималния праг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови