Решават съдбата на приюта на отец Иван

OFFNews 22 ноември 2011 в 14:12 1947 0

Отец Иван
Отец Иван

По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес трябва да бъде определен изходът от случая със събарянето на приюта на отец Иван в Нови хан.

На срещата се очаква да присъства социалният министър Тотю Младенов, отец Иван, представители на Агенцията за закрила на детето, ДНСК, областният управител на София област, кметът на Нови хан и представители на Районното управление на МВР – Елин Пелин.

Отец Иван е построил приют „Свети Николай“ за около 60 социално слаби и е започнал да стори параклис в Нови хан върху 2 декара земя със спорна собственост. Заради липсата на строително разрешително ДНСК издаде заповед за събаряне на постройките, което взриви местната общественост. По казуса отношение взе и омбудсманът Константин Пенчев. Той настоява районната ДНСК да спре до края на зимата процедурата по събарянето на сгради в дома за сираци на отец Иван. Заповед на РДНСК гласи, че до 14 дни отец Иван трябва да премахне доброволно част от постройките в църковния комплекс, в които и в момента живеят десетки социално слаби. В постройката има 11 стаи - във всяка живеят по няколко души. Незаконно са построени част от жилищна сграда и параклиса според направената инспекция.

Представители на църковното настоятелство при храма "Света Троица" в Нови хан, където е и приютът, са информирали омбудсмана, че са предупредени доброволно да съборят две незаконни постройки в двора на църквата - двуетажното ново крило на приюта и друга сграда в груб строеж. Омбудсманът моли ръководството на строителния контрол да отложи събарянето за след края на зимата или поне докато се намери друг подслон за бездомните. Напомня, че държавата и общината не са осигурили за тях алтернатива.

Първата заповед за събаряне е от началото на 2011 г., но е обжалвана от отец Иван в съда. В края на октомври обаче Върховният административен съд потвърждава разпореждането на строителния контрол. Решението е окончателно.

"Ако не ги съборим, ще дойдат принудително да ги съборят и таксата за събаряне ще бъде 52 хиляди лева, а за параклиса - 4 хиляди лева. Толкова не мога събера за 3-4 години ...пък и защо трябва да ги давам? Тук цяла България е помогнала. Тука 25 години цялата заплата си давам, а те ще дойдат с лека ръка да го бутнат”, коментира отец Иван. Отец Иван се закани, че машините, ще трябва да минат през него.

Началникът на РДНСК в София Милка Гечева, категорично обяви пред БТВ, че няма законово основание да бъде издаден документ, който да запази крилото на социалния дом. В резултат от проверките са установени множество нарушения. Докато старото крило е изпълнено през 1987 г. и е в режим на търпимост, то новото крило е изпълнено през 2009 г. От 2003 г. няма възможност за узаконяване, посочи Гечева. Тя обаче не намери думи да обясни как така имотите на Цар Киро също са незаконни, но палатите все още стоят в Катуница. Има издадено предписание за събаряне, оправда се Гечева. В момента в приюта живеят 145 души от които 68 са деца, които няма къде да живеят. През годините повече от 650 души са намерили утеха в тези постройки... едни за по няколко месеца, други - за 12-13 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!