Рекорд: 61 искат да правят бившата топлоцентрала на НДК артцентър

OFFNews 16 май 2017 в 09:08 9126 2

61 проекта ще участват в конкурса за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за изкуства и култура. Победителят ще стане известен в края на май, съобщиха от "Архитектура и градоустройство" към Столична община. 

Журирането на архитектурните проектите стартира следващия понеделник. Участниците се състезават за първа награда 15 000 лв., втора 10 000 лв. и трета 5 000 лв. Носителят на първа награда ще бъде поканен за договаряне със Столична община за изготвяне на технически и работен проект с общ хонорар 150 000 лв. Общата инвестиция е 3 000 000 лв., а площта на поземления имот - 4 895 квадратни метра. 

Конкурсната зона е разположена в Южен парк - II част, зад музея “Земята и хората”. След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река. 

Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от предизвикателствата на конкурса е да се реши по ненатрапчив начин проблемът с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда. 

Журито:

Иван Кучина, архитект и творчески директор на Urban Transformation Program към Mikser Association, Сърбия
Оливие Бастен, архитект и съосновател на l’escaut, Белгия
Патрик Гигер, директор на La Lieu Unique — център за изкуство и култура, Франция
Янко Апостолов, архитект и дизайн директор в Cooper Robertson, САЩ. Представител на КАБ в журито.
Павлина Коева-Рачева, архитект, Великобритания. Представител на САБ в журито.
Христо Станкушев, архитект и съосновател на DontDIY, представител на инициативата “Топлоцентралата — център за съвременни изкуства”
Веселин Димов, театрален режисьор, представител на инициативата “Топлоцентралата — център за съвременни изкуства”.
Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Представител на Възложителя.
Мария Механджиева, старши юристконсулт в отдел “Правно-нормативно обслужване” към Направление “Архитектура и градоустройство” в Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

16.05 2017 в 10:04

@SC Това е първата стъпка :)

16193

1

SC

16.05 2017 в 09:38

Слагат един мощен прожектор и проблема с невидимостта е решен.
Между другото, на първата снимка виждам един чудесен терен за застрояване. Как още не са го започнали?