МОСВ предупреди за рязко повишение на реките

OFFNews 05 април 2015 в 10:26 2257 0

Снимка Булфото/ Александър Михайлов

Архив

Министерството на околната среда и водите предупреди за рязко повишение на някои от реките в понеделник и вторник, 6 и 7 април, след очакваните валежи от дъжд и сняг.

В Дунавския басейн се очакват повишения на речните нива на наблюдаваните реки в късните часове днес и да бъдат по-съществени в понеделник и във вторник във водосборите на реките: Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър – средно и долно течение, Вит – средно и долно течение, Осъм – долно течение, Янтра – горно и средно течение, Русенски Лом – целия водосбор, Добруджанските реки.

Нивата на р. Икър ще се повишат значително във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър. Значителни повишения се очакват и при р. Русенски Лом, като е възможно да бъде достигнат прагът за внимание.

В Черноморския басейн са възможни краткотрайни, по-съществени повишения на нивата на реките: Провадийска, Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска.

В Източнобеломорския басейн се очакват повишения в понеделник и вторник на нивата в поречията на реките: Тунджа – водосбора след яз. „Жребчево”, Марица – водосбора на реката след гр. Пловдив , особено притоците й реките Сазлийка и Харманлийска, Арда – целия водосбор и Бяла река - целия водосбор.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Рязко повишение се очаква при нивото на река Мочурица при с. Воденичане. До края на деня ще премине жълтия праг (предупреждение). Нивото на Тунджа при Ямбол ще се повиши рязко и ще бъде преминат оранжевият праг (риск за тревога). Тунджа при Елхово също ще бъде над оранжевия праг.

Нивото на река Марица при Пловдив ще се повиши рязко в следобедните часове на 6 април, до края на деня ще премине жълтия праг и ще се задържи над него. При Първомай нивото на Марица ще премине жълтия праг на 7 април. При Харманли и Свиленград река Марица ще премине жълтия праг на 8 април и ще се задържи над него.

Река Сазлийка при Гълъбово също рязко ще повиши нивото си над жълтия праг и ще се задържи над него.

Водното ниво на река Къзълач при с. Чорбаджийско ще премине жълтия праг в късните часове на 6 април.

Водното ниво на река Елбасан дере при гр. Крумовград вероятност ще премине жълтия праг в късните часове на 6 април.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!