Рединг критикува Лондон заради мерките срещу българските имигранти

Вероника Шербанова 27 ноември 2013 в 16:46 3618 2

 

Зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг критикува Великобритания за рестриктивните мерки, готвени за българските и румънските имигранти.

Свободното движение е Европейския съюз е основен стълб на единния пазар, подкрепен от Великобритания. Той се състои от четири свободи – свободно движение на капитали, стоки, услуги и хора. Или се приемат всички, или нищо, заяви Рединг.

Много британски бизнеси и граждани се възползват от правото си на свободно движение. Много британски банки и телекомуникационни компании откриват задгранични представителства в страни от ЕС, в това число и България и Румъния. Има цели туристически селища в България, собственост на британци. Великобритания е на четвърто място сред държавите, чиито граждани най-често се преселват в друга държава от ЕС - 1.4 милиона души, посочи тя.

Не разбирам каква е политическата логика на Великобритания. Тя винаги е била голям защитник на разширяването на ЕС, а когато това се случи – е недоволна. Разширяването може да бъде спряно, защото е необходима единодушна подкрепа за продължаването му, а ако Великобритания е против, може да не гласува за него, категорична е Рединг.

Директивата за свободно движение от 2004 г. не предвижда осигуряването на социални помощи на тези, които не работят. Много е просто. Злоупотребите със социални помощи могат да бъдат сведени до минимум с помощта на действащата директива, която рпедвижда редица мерки, подчерта Рединг.

Според проучване на Европейската комисия съвсем малка част от социалните придобивки попадат при граждани на ЕС. Основната част от социалните помощи отиват за членовете на съответната държава, а в редки случаи, сред които е и Великобритания, известна част се дава и на граждани на държави извън ЕС, коментира Вивиан Рединг.

Наистина бих се радвала, ако всички слезем на земята и погледнем данните и цифрите, да намерим разрешение за малките проблеми и да се насочим към големите. Трябва да внимаваме какви политически оценки даваме, защото на тяхна основа политиците създават обществени настроения, допълни еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!