РДНСК: Светофарът, до който токов удар уби 16 годишния Людмил, е незаконен

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2021 в 15:54 1906 1

Светофарът пред болница "Св. Иван Рилски" е монтиран на кръстовището на бул. „Акад. Иван Гешов" и ул. „Урвич" без необходимите строителни книжа. Близо до мястото загина 16 годишният Людмил през февруари тази година. 

Съставен е Констативен акт на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова след приключила проверка на строеж: „Реконструкция и основен ремонт на светофарна уредба", съобщиха от РДНСК. 

Проверката потвърждава данните от полученото през юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него бе посочено, че в отдел „Архивно обслужване и дигитален архив" при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" на бул. „Акад. Иван Гешов" в участъка между бул. „България" и ул. „Св. Георги Софийски" /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/.

Изключение прави издадено разрешение за строеж за обект: „Преасфалтиране на бул. „Акад. Иван Гешов" до ул. „Св. Георги Софийски" и подмяна на уличен водопровод на ул. „Григор Начевич" до съществуващ водопровод". Тогава РДНСК - София изиска от кмета на Столична община и дирекция „Управление и анализ на трафика" - СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. „Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски". 

Връченият на кмета на Столична община Констативен акт е основание за започване на процедура по ЗУТ за премахване на незаконен строеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови