Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев: Ако в Македония следват заветите на Гоце, да впишат в конституцията си неговите сънародници

OFFNews 04 май 2023 в 22:34 1338 0

Гоце Делчев

Снимка president.bg

Радев участва в отбелязването на 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев

"Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците му, а има силите да следва идеалите му. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите. Ако в днешна Република Северна Македония претендират, че следват заветите на Гоце Делчев, защо не намират сили да впишат в конституцията си името на неговите сънародници, за свободата на които той пожертва живота си? Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват."

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Тази вечер Радев присъства на тържествената заря-проверка в град Гоце Делчев.

"Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и на революционната борба, на която остана верен до самия край. Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С безпределната си вяра и всеотдайност към делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за броени години се преродиха в могъща революционна организация." - каза Румен Радев.

"Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но разчупи тесногръдието на цяла епоха и се вля във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие. Името му се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини. Гоце Делчев вярваше, че единствено честността може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата" - заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!