Работите до късно? Търсете детето си в районното!

ОFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 12:20 9949 3

"Децата от занималня, които не са взети до 18.00 ч. ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР". Това съобщение, залепено в столично училище и публикувано в социалната мрежа, предизвика бурни реакции сред родителите. Някои разпознаха занималнята, за която се отнася предупреждението, други споделиха за подобни заплахи в различни детски градини.

Нормативно погледнато, всяко училище само разработва годишна училищна програма за целодневна организация на учебния ден в съответствие с вида и спецификата му. В програмата са включени и дейностите по самоподготовка, занимания по интереси, съответно: начален и краен час на тези дейности.

Аналогично е и с работното време на детските градини: целодневна организация на педагогическото взаимодействие е в рамките на 12 астрономически часа на ден, като началният час на сутрешния прием и крайният час на изпращане на децата за деня се определят с правилника за организацията и дейността на съответната детска градина. 

Веднъж установили работното си време, детските градини, училища и занимални очакват родителите акуратно да го спазват.

Какво се случва, ако работите в "Младост", а живеете в "Люлин", където детето ви е записано в училище или детска градина, разбира се, по вездесъщия критерий "местоживеене"?

В идеалния случай си тръгвате от работа точно в 17.30 ч., и започвате да се надявате на чудеса от типа: "липса на задръстване" и "телепортация", за да си вземете детето не по-късно от 18.00 ч. 

В противен случай, учителката, която може би също като вас бърза да вземе и своето дете от някое далечно училище, има пълно основание да се обърне към служителите на МВР.

Чл. 38, ал. 3 от Закон за закрила на детето гласи: Полицейската закрила е спешна мярка, която се взема, когато детето е останало без надзор.

И когато стигнете в занималнята на детето си, него няма да го има там. Ще намерите бележка (вероятно) в кое РУ да го потърсите. А там ще се срещнете с учителката на детето си, която също е закъсняла да вземе своето дете (заради вас). 

Едва ли ще спечелите приза "родител на годината", но горе главата! Какво по-добро възпитание от това, децата да се сблъскат отрано с условията в родните полицейски управления?!

Трагикомичността на ситуацията е видна и в многобройните коментари в социалните мрежи. Ето някои от тях:

... направо в централния затвор да ги водят;

...а полицаите ще ходят на курсове за аниматори;

...това е то безплатна занималня;

...ще напълним арестите най-накрая;

...сега детегледачките ли ще станат полицаи или полицаите -детегледачки;

...и почват да бегат, бате...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

15.12 2018 в 14:33

Затова, за да не се червите в милицията и да пишете обяснения - не правете деца!

10372

2

elbarbudo

15.12 2018 в 14:09

Детето на трамвая ли ще го връзват или в някоя килия?

14612

1

случайно прочетох

14.12 2018 в 15:59

Чалга поколението се размножи и смята, че учителите трябва и чиниите да им измият!