Работи се по три версии за падането на хеликоптера край Гърмен, опитват да извадят тялото на пилота

OFFNews 23 септември 2023 в 08:47 4892 0

Христо Христов

Снимка Пресцентър на Министерския съвет

Христо Христов, директор на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт

Работи се по три основни версии за инцидент с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилот. Това заяви Христо Христов, директор на "Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт", цитиран от бТВ.

"Може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета - може би гъста димка, мъгла или не ниска облачност. Втората вероятна причина – това е технически отказ може би на двигател или системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането", обясни той.

Частният хеликоптер изчезна в петък край село Гърмен, а малко след 19 ч. пилотът беше открит мъртъв. Машината е паднала в дере. Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен.

Тялото трябва да бъде изнесено на носилка, тъй като до мястото не може да стигне линейка. Хеликоптерът е открит на части, а тялото на около 5-10 м от него. Част от машината е изгоряла, но по пилота няма следи от обгаряне.

Христов обясни, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи и година.

"По международните стандарти такова разследване продължава до една година. Може и да се удължи, като се прави временен доклад", добави той.

Според местни хора мъглата е една от причините хеликоптерът да се изгуби. По думите им малко след 7:30 ч. сутринта, когато машината излита, се чува шум от перките, но след това той спира.

Частният хеликоптер е нает от варненска фирма от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) да третира от въздуха нашествията на процесионка, която е заплаха за бора и иглолистните видове в района. Машината е пръскала до четвъртък следобед. Към 7.30 часа в петък хеликоптерът е излетял от стадиона на село Гърмен в посока Цалапица, Пловдивско.

Връзката с пилота е изгубена минути след 8 часа.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минавал по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора. След като в ранния следобед машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал. В 14.01 часа от авиобаза Крумово излетя екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия бе търсене и спасяване.

Моделът на машината е „Робинзон”. Издирвателната акция щеше да бъде прекратена заради влизането в тъмната част на денонощието, когато бе намерен сигнал от хеликоптера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки