Птичият грип се прехвърли върху животни, пазете домашните любимци!

Александра Маркарян 17 юли 2023 в 12:38 2631 0

Чайки

Снимка https://www.efsa.europa.eu/

Птичият грип се прехвърли върху животни.

Птичият грип се прехвърли върху животни. Огнище на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) е установено при домашни котки в Полша и епидемиологичните изследвания там продължават - предупреждава Европейският орган за безопасност на храните (EFSA). 

Между 29 април и 23 юни 2023 г. са докладвани огнища в 25 държави. 98 от тях са при домашни птици, а 634 – при диви птици.

Вирусът причинява висока смъртност сред птиците в Европа. По-голямата част от засегнатите бозайници са хищници, които ловуват птици или се хранят с мъртви птици. 24 домашни котки и един каракал обаче също са дали положителни проби в Полша. Случаите са установени между 10-и и 30 юни. Някои от тях са развили тежки клинични признаци, довели до смърт.

Досега не е доказано предаване на инфекцията от котка на котка или от котка на човек.

Антитела са открити при пет кучета без клинични признаци в италианска ферма, засегната от огнище на птичи грип при домашни птици.

В България съобщение за прехвърлянето на птичия грип от птици на животни в Полша няма. Би трябвало заради установяването на такива случаи в Европа Българската агенция по безопасност на храните да изпрати предупреждение до ветеринарните лекари.

Как да предпазим домашните любимци

Не допускайте котката или кучето ви да се разхождат сами или без ваш надзор навън, дръжте ги настрана от мъртви птици, не допускайте се хранят с такива - съветва д-р Сергей Иванов, вирусолог и молекулярен биолог.

"Препоръчва се домашните котки и кучета и месоядните животни като цяло да избягват контакт с мъртви или болни животни (бозайници и птици) и да избягват храненето на домашните котки и кучета със субпродукти и сурово месо от диви или отглеждани птици в райони, където е съобщено за смъртност на чайки или други потенциално заразени с вируса на HPAI животни. Възможните мерки включват водене на кучетата на повод и държане на котките в затворени помещения в райони, където е потвърдено широко разпространение на вируси на HPAI сред дивите птици", пише Европейският орган за безопасност на храните.

Риск за хората

Въпреки че вече има случаи на прехвърляне при хора (в Китай, пациентът почина), Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оценява като нисък риска от заразяване с вируса на HPAI за населението в Европа като цяло и като нисък до умерен за изложените поради работата си или по други причини на досег със заразени птици или бозайници (диви или домашни). За по-нататъшно намаляване на риска от заразяване експертите препоръчват да се повиши осведомеността на обществеността, за да се избегне излагането на мъртви или болни морски птици или бозайници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!