Quantcast

Протестът на медицинските работници: 900 лв. заплата за сестра, 1100 лв. за начинаещ лекар (галерия)

Янка Петкова Последна промяна на 07 октомври 2019 в 12:02 3798 1

1/1

Снимка Янка Петкова

Няколкостотин медсестри и медицински работници се събраха днес в Ларгото на столичния площад "Независимост" на протест, организиран от КНСБ и Асоциацията на специалистите по здравни грижи. "Искаме парите си сега" бе основният лозунг от плакатите им.

Основните искания, които издига протестът, е заплащането на медицинските сестри да е 900 лева по колективен трудов договор, а тази на начинаещ лекар - 1100 лева.

Около 20 автобуса от страната дойдоха на площада, за да се присъединят към демонстрацията. Както стана ясно преди началото ѝ, тя не бе подкрепена от всички съсловни организации.

Председателят на здравния синдикат към КНСБ Иван Кокалов призова да спре разединението в съсловието, което според него се случва в резултат на политическа намеса.

Минка Стайкова от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват медицински сестри, рехабилитатори и лаборанти, призова за повече средства за здравеопазване, за заплати, за пари за училищно и детско здравеопазване и за контрол върху разходването на средствата в сектора. От асоциацията предлагат още да има повече възможност за допълнителна квалификация на хората от съсловието, за които те да не плащат с лични средства. Два дни допълнителен платен отпуск трябва да се полагат за обучение, заявяват от асоциацията.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров исканията на протестиращите могат да се осъществят със 7-8 милиона лева допълнително. Той призова на свой ред за по-адекватно заплащане на нощния труд на медицинските лица.

Исканията на протестиращите ще бъдат внесени в Министерския съвет, Народното събрание и Министерството на здравеопазването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

leomesi

07.10 2019 в 15:41

Говорим за безумно смешни пари...900 лева...Ама моля ви се сервитьорите и барманите взимат повече.