Протест за хората с увреждания: Шеста поредна година исканията остават неразрешени (снимки)

OFFNews 18 април 2018 в 12:09 2917 0

Мащабен протест в подкрепа на семействата на деца с увреждания се провежда днес преди обед пред сградата на Министерския съвет. Демонстрацията е организирана от родители и подкрепена от неправителствени организации, които настояват за реформа и за закон за личната помощ. Те предлагат изчерпателен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания по заболявания, въвеждане на индивидуална оценка на потребностите както за децата, така и за възрастните, достъпна среда и др.

На демонстрацията дойдоха много от потърпевшите на настоящите административни и законови неуредици: хора в инвалидни колички, болни деца, доведени от родителите си, а над главите на протестиращите се издигаха черни балони. Исканията си родителите на деца с увреждания излагат за поредна година и споделят, че досега не намират чуваемост сред институциите. "Настояваме за право на живот и след 18 г. С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта", пишат в иска си инициаторите. Те посочват още, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени, докато в Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

„Ние сме тук, за да се борим за правата на децата си. Законът за лична помощ трябва да се промени. Не е нормално да ходим всяка година да се молим да бъдем асистенти на собствените си деца. Искаме промяна и във финансовата помощ от държавата. Моят син е на 30 години и получава 145 лева пенсия, а тя не стига за нищо. Та той е младеж! Иска разнообразие, иска да се облече добре, иска да се интегрира в обществото. Според институциите тези 145 лева няма как да бъдат увеличени, тъй като той е роден с този проблем и затова няма право на повишение. Държавата просто не мисли за тези хора“, каза пред OFFNews Анна Йорданова, която е дошла на протеста от Варна.

„В нашия град има специализирани центрове, които той посещава всеки ден. За жалост, ходи само по час и половина, но и това е нещо. През останалото време седи вкъщи с мен“, добавя майката.

„Тръгваме към НДК, за да ни видят депутатите от Европарламента. Г-н Борисов, чакаме Ви там! За да ни видите, да усетите болката ни. Ако това не е позор, здраве му кажете!“, с тези думи и на фона на погребалния марш шествието тръгна Двореца на културата, където в момента се провеждат събития от календара на Българското европредседателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови