Промените във Фонда за лечение на деца вече са в ход

OFFNews 06 март 2017 в 09:46 1927 0

Готви се нов правилник за работата на Фонда за лечение на деца, съобщи пред БНР представител на пациентската организация "Заедно с теб". 

Органът ще има и нов директор, след като проф. Владимир Пилософ подаде оставка. 

В телефонен разговор между пациентската организация и служител на здравното министерство е бил постигнат консенсус за някои от предложенията им, а за други ще трябва да има юридическа консултация от страна на министерството.

Най-важното ни предложение е за обществените поръчки за медицински изделия, уточнява Пенка Георгиева от "Заедно с теб". Много деца кандидатстват за медицински изделия, за ортопедия, за неврохирургия и т.н. и Законът за обществените поръчки казва, че частните болници са освободени от задължението да правят обществена поръчка, а правилникът на Фонда казва, че изплаща публични средства, подпомага деца само за медицински изделия, преминали през обществена поръчка.

Според Георгиева родителите трябва да бъдат уведомявани, ако Фондът няма да може да заплати за дадено изделие, преди да са завели детето в болницата.

Искаме да инициираме Закон за дарителството, защото има доста недобросъвестни хора, които обикалят и събират дарения и се оказва, по сигнали на наши структури, че не лекуват децата или ги лекуват много частично, а вдигат триетажни къщи по малките градчета. Така че наистина трябва да има контрол и да се пази идентичността на детето. България е малка, но аз ви казвам, само по диагнозата и болницата аз откривам на детето, добавя Пенка Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!