Quantcast

Прокуратурата иска 17 години и половина затвор за Октай

Юлиан Христов Последна промяна на 26 февруари 2014 в 12:30 2389 4

17 години и половина затвор поиска прокуратурата за Октай Енимехмедов заради това, че направил опит да убие Ахмед Доган.

Заради смекчаващи вината обстоятелства, прокуратурата поиска съдът да определи среден размер на наказанието, за което е предвидено между 15 и 20 години затвор. Според прокурора това, че Октай е млад, съдействал е на разследващите и е улеснил събирането на доказателства, е достатъчна причина, за да не бъде искано по-тежко наказание – доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Според прокуратурата Октай съвсем съзнателно е планирал нападението над Ахмед Доган, като изобщо не е искал само да го сплаши, както твърди подсъдимият. Когато се качил до лидера на ДПС, той направил три опита да презареди пистолета, тъй като той засякъл. През това време дулото веднъж опряло за кратко в главата на Доган, а когато той опитал да се измъкне, нападателят му „буквално го гонил“, за да го убие. Прокуратурата се позовава и на показанията на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, който първи разговарял с Октай след нападението. По думите му Октай казал: „Исках да го гръмна“.

По-рано днес пред съда бяха представени техническа и балистична експертиза. Според експертите най-близкото разстояние, на което пистолетът на Октай е бил насочен срещу Доган, било 11.8 см. Пистолетът обаче вероятно не е бил изправен, тъй като е засякъл три пъти. Според заключението от балистичната експертиза пружината на пълнителя била слаба, което не гарантира, че чукчето ще нанася всеки път ефективен удар върху гилзата. Върху намерените патрони след нападението имало следи от ударника, но те били встрани от мястото, където може да бъде произведена искра за запалването на барута.
За да бъде произведен ефективен изстрел при засечка, Октай е могъл да борави само с петлето на пистолета, но той не го направил.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 15:34

... що ли ми се чини, че бай доган го хванаха на тясно... и ся прибират момчето на отговорно пазене... кат му дойде времето ще си каже каквото му е на сърцето... ся обръчите са наред... кой, колко, що така... :)

26.02 2014 в 15:14

Защо ще лежи? Защото гръмнал в присъствието на Доган фойерверк? Или защото излезе по-българин от всички български псевдонационалисти (тук въобще не се взема предвид ибрикчията на ПП Юруш, говорим все пак за националисти, а не за дупедавци)

26.02 2014 в 13:55

Ако го беше свитнал щеше да лежи 10 при лек режим. Ама нали махнаха казармата, младежта не знае да борави в оръжия...

26.02 2014 в 13:48

Ето това е двоен стандарт . 17 години!?!