Quantcast

Октай в съда: Съжалявам, че пистолетът засече (видео и снимки)

Последна промяна на 22 януари 2013 в 10:52 9801 20

Октай Енимехмедов бе отведен от съда под силна охрана.Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов бе отведен от съда под силна охрана.Снимка: Сергей Антонов

"Нямах намерение да убия Ахмед Доган. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече."

Това каза днес задържаният за нападението над Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Той скри лицето си от камерите и фотоапаратите в Районния съд в столицата, където тази сутрин се гледа мярката му за неотклонение. 

Съдът реши да остави в ареста задържания.

25-годишният мъж отказа да отговори на журналистите на въпроса защо е нападнал председателя на Движението за права и свободи (ДПС). На въпрос дали някой го е подтикнал, той само се се усмихна с насмешка. В залата Октай бе с гръб към репортерите, но все пак се видя, че едното му око е сериозно насинено.

Октай: Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС

Пред съдията арестуваният бе по-изчерпателен. "Не смятам, че съм заплаха за обществото. Мисля, че дори работя за неговото добро. Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС", каза Октай Енимехмедов.

Що се отнася до мотива за атаката с пистолет, Oктай посочи: "Уважавам законите на България, но имам определени идеали, които ме подтикнаха. Не съжалявам за стореното. Съжалявам само, че пистолетът ми засече." И допълни: "Качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет срещу него, но не с цел да го убия, а да го сплаша.

В съдебната залата мъжът коментира и предишните си криминални прояви. "Относно миналото ми - правил съм престъпления, за които съм си поел отговорността. Но като всеки български гражданин се опитвам да допринеса за тази държава. Не бягам от отговорност", каза той.

Съдът даде възможност и за последна дума на обвиняемия. Октай заяви: "Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта, в която съм и идеалите, които имам, ме подтикнаха, за което не съжалявам."

Задържаният каза още, че се надява на справедлив процес. Той беше доведен от предварителния арест и бе защитаван от служебен защитник. 

Градският прокурор Николай Кокинов - основен свидетел срещу нападателя на Доган

В мотивите по решението, с което Октай остава за постоянно в ареста, съдът се позова на показанията на свидетели, сред които и градският прокурор на София Николай Кокинов. Той е бил разпитан, след като пръв се срещна със задържания Октай, минути след като нападна Доган. Съдия Виржиния Петрова се мотивира и с приложените експертизи - балистична, съдебно-психиатрична, както и на протоколите за оглед в дома на Октай. Съдийката се позова и на самопризнанията, които Октай направи минути преди това, че е планирал атаката и я е осъществил съвсем съзнателно.

Предвид високата обществена опасност на деянието, което е извършено пред стотици делегати, гости и журналисти, съдът прецени, че Октай би трябвало да остане в ареста. Той е бил осъждан два пъти и това, че е реабилитиран не отменя факта, че е вършил престъпления и преди това, смята съдия Петрова. 

Октай беше защитаван от служебен адвокат, който до момента на влизането в залата не се беше запознал с документите. Съдът даде 30 минутна почивка, за да може адвокат Борянка Аврамова да се запознае с обвинението и множеството експертизи и заключения на експертите. 

Защитната й теза се основаваше на резултатите от експертизите, според които пистолетът е бил технически неизправен. Според нея престъпленията, в които Октай е обвинен - закана за убийство и за хулиганство, не са тежки, като в същото време не може обвиняемият да отговаря за две престъпления извършени с едно действие от негова страна. Също така той не би могъл да се укрие, защото има постоянен адрес, а през цялото време на разследването е оказвал съдействие на властите.

Безпрецедентна сигурност

Октай Енимехмедов бе доведен в Районния съд малко преди обяд във вторник при изключителни мерки за сигурност. Въпреки нанесения му побой в НДК след опита за покушение, той не куцаше и изглеждаше в добро състояние на здравето и духа. В съда се яви с дрехите, с които беше в деня на нападението.  

През цялото време обаче той не позволи да бъде сниман, като в залата стоя с гръб към камерите и фоторепортерите и не отговаряше на подканите да се обърне. 

В същото време отвеждането му от съда мина зрелищно. Около сградата на Районния съд в София освен полиция, имаше и сериозно присъствие на служители от съдебната охрана. Самият Октай беше воден от няколко души. 

След като бе качен в бус, превозното средство беше сериозно охранявано, докато излезе на бул. "Христо Смирненски" при пазара Римската стена. Там движението беше спряно от полицейски патрули, а самият бус беше придружен от още един служебен автомобил.

Октай може да обжалва мярката си за неотклонение на 29 януари пред Софийския градски съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2013 в 22:04

Боен си е.Виде ли колко бой отнесе,без да гръмне.Ако беше гръмнал щеше да е гъзов(сещай се).Цялата история е гооолем т@ш@к!

23.01 2013 в 18:39

Да бе, БКП и Тодор Живков тероризираха всички наравно - българи, турци... Сега, викаш, е зле? В момент на милост към 1984г. "Тато" реши да позволи на тия дето не искат да се преименуват да идат на екскурзия. БГ партия, викаш? Която още през 1963г. настоява България да стане република от СССР за да бъде още по "независима"?

23.01 2013 в 14:26

За какво съжалява, пистолетът му е газов - изстрелва газ.

23.01 2013 в 06:19

Ще го държат месец-два в ареста,за да не приказва.После ще го пуснат и всичко ще се забрави.Такива като нападателя -гърмяни зайци-с криминални регистрации,минали осъждания,а вероятно и висящи преписки-са добри находки за "правоохранителите"."Нашата полиция"(милиция) обича да направлява такива екземпляри като Октайчо от Бургас...

22.01 2013 в 22:29

В "страната на чудесата" мъжете стрелят срещу собствените си деца с бойни патрони, а срещу политиците с празни гилзи!

22.01 2013 в 17:22

КОЛЕГИ НЕ МИСЛИТЕЛИ ЧЕ ПРЕКАЛЕНО ГОЛЕМИ СЪВПАДЕНИЯ ИМА.
ВИЖДА СЕ ВЕЧЕ ЧЕ САМИТЕ ТЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ТЪРПЯТ
ПЪРВО ХАОСНИ ПАТРОНИ
ВТОРО НАБЛЮДАТЕЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРТИИ
ТРЕТО НОВ ПИСТОЛЕТ КОИТО НЕ РАБОТИ
ЧЕТВЪРТО ДЕФЕКТНИ ПАТРОНИ
ПЕТО ВЛЕЗНАЛ С ДВА НОЖА И ПИСТОЛЕТ
ШЕСТО ВСЕКИ ДЕЛЕГАТ СИ ИМА МЯСТО С ФАЛШИВ ПРОПУСК КЪДЕ Е НЕГОВОТО
СЕДМО КАКВО ПРАВЯТ ГАРДОВЕТЕ ОТ ЕДНАТА СТРАНА А ОТ ДРУГАТА КОИ ПАЗИ
ЦИРКА Е ГОЛЯМ .ХОРА КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗА ПРИМЕР ТРЪГНАХА ДА БИЯТ ЧОВЕК КОИТО Е ОБЕЗОПАСЕН КАТО СА МНОГО ГОЛЕМИ БИЯЧИ ЗАЩО НЕ ИДАТ ДА СЕ БИЯТ КАТО НЕ Е В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДА ВИДИМ ТОГАВА КОЙ Е ПО ОТВОРЕН.
СОКОЛА ПАК УСПЯ ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА С ГРЪМ И ТРЯСЪК
БАТ БОЙКО БУТНИМУ НЯКОЕ ДРУГО САРАЙЧЕ НА ТОЯ БУКЛУК ДЕТО 25 ГОДИНИ СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА В НАШАТА МИЛА ДЪРЖАВА .ВРЕМЕ Е ДАГО ПРАТИМ ОТНОВО НА ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ

22.01 2013 в 17:07

И аз съжалявам , че засече.Но Октай е по-достоен от другите същества.Не мога да ги сравнявам със животни,защото ще обидя животинския свят.Та дори в дивата природа когато едно животно убие друго ,то го прави за да се наяде ,но не и да се гаври. Хората трябва да се учат от законите на животните,беше казал някой голям ум и е прав.

22.01 2013 в 15:26

Това са поредните театрални изпълнения на Доганчо. направи си добър пиар на изпроводяк и изложи цяла България пред света, но ние сме си виновни. Кой беше този умник, който навремето им даде права да си направят собствена партия.....! Живеят в България и ще бъдат българи, като не им оттърва да си хващат пътя за Турция, а ма май и там не ги щат. Те са плоски, прозрачни, елементарни и нищожни - ТУРЦИ!

22.01 2013 в 14:48

Не поущрявам постъпки от този род ,въпреки че в случая са чисто символични .Напълно го разбирам целта му е само и единственно да покаже на някои хора че не са недосегаеми или пък бесмъртни .То и в историята има такъв текст "човек и добре да живее умира и друг се ражда " само че определени индивиди си мислят че са хванали господ, алах за шлифера .

22.01 2013 в 14:40

Ай се стегнете малко :Д кфи работи пишете тука :Д Октаичо отиде с газов пистолет даже не стрелна :Д хахахахаххаахаа по добре да беше воден поне лицето да му измие на тоя мръсен турчин !!!!!!! Пък на шибаните депутатчета от дпс им е малко кадето ги видите да ги убивате от бой !!!! Са напрацкаха му скочиха на главата 30 човека мн смела постапка типична за амджиците от дпс :Д :Д :Д