Октай в съда: Съжалявам, че пистолетът засече (видео и снимки)

Юлиан Христов 22 януари 2013 в 10:52 10658 20

Октай Енимехмедов бе отведен от съда под силна охрана.Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов бе отведен от съда под силна охрана.Снимка: Сергей Антонов

"Нямах намерение да убия Ахмед Доган. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече."

Това каза днес задържаният за нападението над Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Той скри лицето си от камерите и фотоапаратите в Районния съд в столицата, където тази сутрин се гледа мярката му за неотклонение. 

Съдът реши да остави в ареста задържания.

25-годишният мъж отказа да отговори на журналистите на въпроса защо е нападнал председателя на Движението за права и свободи (ДПС). На въпрос дали някой го е подтикнал, той само се се усмихна с насмешка. В залата Октай бе с гръб към репортерите, но все пак се видя, че едното му око е сериозно насинено.

Октай: Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС

Пред съдията арестуваният бе по-изчерпателен. "Не смятам, че съм заплаха за обществото. Мисля, че дори работя за неговото добро. Заплаха съм единствено за тайното общество на ДПС", каза Октай Енимехмедов.

Що се отнася до мотива за атаката с пистолет, Oктай посочи: "Уважавам законите на България, но имам определени идеали, които ме подтикнаха. Не съжалявам за стореното. Съжалявам само, че пистолетът ми засече." И допълни: "Качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет срещу него, но не с цел да го убия, а да го сплаша.

В съдебната залата мъжът коментира и предишните си криминални прояви. "Относно миналото ми - правил съм престъпления, за които съм си поел отговорността. Но като всеки български гражданин се опитвам да допринеса за тази държава. Не бягам от отговорност", каза той.

Съдът даде възможност и за последна дума на обвиняемия. Октай заяви: "Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта, в която съм и идеалите, които имам, ме подтикнаха, за което не съжалявам."

Задържаният каза още, че се надява на справедлив процес. Той беше доведен от предварителния арест и бе защитаван от служебен защитник. 

Градският прокурор Николай Кокинов - основен свидетел срещу нападателя на Доган

В мотивите по решението, с което Октай остава за постоянно в ареста, съдът се позова на показанията на свидетели, сред които и градският прокурор на София Николай Кокинов. Той е бил разпитан, след като пръв се срещна със задържания Октай, минути след като нападна Доган. Съдия Виржиния Петрова се мотивира и с приложените експертизи - балистична, съдебно-психиатрична, както и на протоколите за оглед в дома на Октай. Съдийката се позова и на самопризнанията, които Октай направи минути преди това, че е планирал атаката и я е осъществил съвсем съзнателно.

Предвид високата обществена опасност на деянието, което е извършено пред стотици делегати, гости и журналисти, съдът прецени, че Октай би трябвало да остане в ареста. Той е бил осъждан два пъти и това, че е реабилитиран не отменя факта, че е вършил престъпления и преди това, смята съдия Петрова. 

Октай беше защитаван от служебен адвокат, който до момента на влизането в залата не се беше запознал с документите. Съдът даде 30 минутна почивка, за да може адвокат Борянка Аврамова да се запознае с обвинението и множеството експертизи и заключения на експертите. 

Защитната й теза се основаваше на резултатите от експертизите, според които пистолетът е бил технически неизправен. Според нея престъпленията, в които Октай е обвинен - закана за убийство и за хулиганство, не са тежки, като в същото време не може обвиняемият да отговаря за две престъпления извършени с едно действие от негова страна. Също така той не би могъл да се укрие, защото има постоянен адрес, а през цялото време на разследването е оказвал съдействие на властите.

Безпрецедентна сигурност

Октай Енимехмедов бе доведен в Районния съд малко преди обяд във вторник при изключителни мерки за сигурност. Въпреки нанесения му побой в НДК след опита за покушение, той не куцаше и изглеждаше в добро състояние на здравето и духа. В съда се яви с дрехите, с които беше в деня на нападението.  

През цялото време обаче той не позволи да бъде сниман, като в залата стоя с гръб към камерите и фоторепортерите и не отговаряше на подканите да се обърне. 

В същото време отвеждането му от съда мина зрелищно. Около сградата на Районния съд в София освен полиция, имаше и сериозно присъствие на служители от съдебната охрана. Самият Октай беше воден от няколко души. 

След като бе качен в бус, превозното средство беше сериозно охранявано, докато излезе на бул. "Христо Смирненски" при пазара Римската стена. Там движението беше спряно от полицейски патрули, а самият бус беше придружен от още един служебен автомобил.

Октай може да обжалва мярката си за неотклонение на 29 януари пред Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!