Изследване: 20% от българите планират да потърсят работа в Eвропа

ОFFNews 14 февруари 2014 в 09:35 1134 0

Лидия Йорданова
Лидия Йорданова

Всеки пети българин планира да напусне страната, за да търси работа в Европа.

Това показва национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. по повод отварянето на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци.

Сред хората на възраст между 18 и 39 години делът на възнамеряващите да търсят работа извън страната е приблизително два пъти по-висок от средния за страната и достига 37%, показва допитването.
Жителите на градовете и тези на селата по-често от останалите заявяват, че възнамеряват да търсят работа в Европа. По-високо от средното желание за миграция има и сред представителите на ромския и турския етнос.
Високото образование не е водещ фактор за миграция. Сред висшистите възнамеряващите да напуснат България в търсене на работа са дял под средния за страната, отчитат социолозите.
80% от пълнолетните българи заявяват, че нямат намерение да напускат страната с цел да търсят работа. Още по-висок е делът на българите, които посочват, че не планират да пътуват до Великобритания през следващите 12 месеца – 83%. В този смисъл опасенията, че Великобритания ще бъде „залята от трудови емигранти” са по-скоро неоснователни, коментират авторите на изследването.
Едва 6% от интервюираните посочват, че планират в следващата една година да заминат за Обединеното кралство с цел да си търсят работа. Подобно намерение споделят предимно хора на възраст между 30 и 40 години, ниско образовани респонденти, хора с нисък жизнен стандарт и жители на селата. Представителите на етническите малцинства – турци и роми значително по-често от българите планират да посетят Великобритания, най-често с цел търсене на работа.

Агенция Exacta която бе създадена в края на 2013 г. от бившата шефка на държавния НЦИОМ (Национален център за изучаване на общественото мнение) Лидия Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови