Професионалните гимназии ще приемат 42 655 ученици

OFFNews 11 април 2016 в 15:48 2101 1

Държавните и общинските професионални училища и специалните училища ще приемат 42 655 ученици през учебната 2016/2017 г.

Това предвижда заповед, разписана от министъра на образованието Меглена Кунева.

По план тази есен ще има дуално обучение в 22 паралелки в областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. Учениците в тях ще изучават 16 професии: машинен техник; техник на прецизна техника; мехатроника; техник по транспортна техника, минен техник; електротехник; техник-технолог в дървообработването; оператор в дървообработването; техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, техник на електронна техника, техник на енергийни съоръжения и инсталации; текстилен техник; готвач; икономист; спедитор-логистик; техник на енергийни съоръжения и инсталации.

За деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания и с физически увреждания са утвърдени 85 паралелки по професии, които не са противопоказани на здравословното им състояние.

За осигуряване на повторно включване в професионално обучение на ученици до 16-годишна възраст, застрашени от отпадане или напуснали училище, са планирани 70 паралелки по професии с първа степен на професионална квалификация.

За да се разшири достъпът до професионално образование и обучение за възрастни без завършено образование и без придобита професионална квалификация е осигурен прием за вечерна и задочна форма на обучение в 192 паралелки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!