Проект за интеграция на деца с увреден слух спечели конкурса „Промяната“

Александра Маркарян 07 декември 2015 в 15:30 3521 0

Александър Иванов и Ашод Дерандонян

Снимка Нова тв

Александър Иванов и Ашод Дерандонян

Проект за интеграция на деца и младежи с увреден слух спечели тазгодишното издание на инициативата за социално предприемачество „Промяната“ на шведската фондация „Reach for Change” с медийното партньорство на Нова телевизия.

Проектът е на фондация „Заслушай се“ и предвижда внедряването на платформа, която осигурява жестов превод в реално време чрез видео връзка и трансформиране на говор към текст.

По този начин, твърдят авторите му – Александър Иванов и Ашод Дерандонян – децата и младежите ще могат да участват активно и пълноценно не само в учебния процес, но и ще могат да комуникират с чуващите си връстници, родители и заобикалящия ги свят.

Победителят спечели целево финансиране в размер на 30 000 лева и място в т. нар. инкубатор на „Reach for Change”, който включва професионални съвети и насоки, достъп до международна мрежа, както и медийно отразяване, за да може проектът му да бъде развит напълно.

Място в инкубатора и целево финансиране в размер на 7 500 лева получават и други два от общо петте проекта, достигнали до финала. Те бяха определени след онлайн гласуване на сайта на "Промяната".

Тази година за България те са „Twisted Kids“ на спортния клуб по бразилско Джу Джицу „Twisted Jiu Jitsu” и проект за създаване на цех за производство, сглобяване и монтаж на велосипеди, в който да се обучават и работят младежи с противообществени прояви, на сдружение „Ре-Акт“.

„Бъдещето е в ръцете на здравите деца“ е мотото на „Twisted Kids“ - цялостна програма, чиято цел е не само да пребори проблема с наднорменото тегло при децата (200 000 българските деца страдат от него), а и да изгради различен стил на живот чрез спорт, правилно хранене, възпитание и обучение не само у децата, а и у родителите им. Идеята, представена от треньорите Владимир Джаркълов и Борислав Кирилов, е програмата да излезе от рамките на клуба и да бъде приложена в училищата.

В "Промяната 2015" участваха 296 проекта. До финала достигнаха пет от тях, а горните три събраха най-много гласове при онлайн гласуването на сайта на "Промяната", в което се включиха над 17 хил. души. Абсолютният победител беше определен днес от жури от представители на "Нова Броудкастинг Груп" и фондация "Reach for Change", както и от детско жури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !