Проект помага на 50 младежи да намерят работа

OFFNews 31 май 2016 в 16:45 3087 0

Балканският институт по труда и социалната политика (БИТСП) започва проект "Компас - активиране за пазара на труда".

На пресконференция днес БИТСП представи целите и основните дейности, насочени към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на неактивни младежи от 15 до 29-годишна възраст, включително младежите, които не са включени в обучение или заетост, както и тези, които не са регистрирани като безработни лица.

„За нас е изключително важно, че благодарение на този проект млади хора ще получат реален шанс за работа, както и придобиването чрез обучение на професионални умения и квалификация или насочване към връщане в образователната система на младежи, които дори не са регистрирани като безработни лица“, каза на пресконференцията Златка Господинова от БИТСП, ръководител на проекта.

„Надяваме се проектът да ни отговори на един въпрос, който все още не е получил отговор – защо 200 000 души все още нито работят, нито учат, какво ги е демотивирало и какво може да мотивира един демотивиран човек“, каза Иван Нейков, директор на БИТСП.

Дейностите по проекта ще обхванат 6 области - Пловдив, Плевен, Ямбол, Враца, Смолян и Ловеч, и ще включат идентифициране на икономически неактивни младежи, психологическо подпомагане за придобиване на активно поведение на пазара на труда; оказване на индивидуални консултации и насочване към активно търсене на работа, както и подпомагане за регистрация на неактивните лица в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта.

Ще бъдат проведени мотивационни обучения за придобиване на знания и умения за ориентиране на пазара на труда и адаптиране към неговите изисквания, както и обучения по дигитална компетентност, с цел успешно търсене и избор на подходяща заетост във всички 6 области, включени в проекта. В резултат се очаква 50 лица да бъдат наети чрез субсидирана заетост от работодател.

Проектът "Компас - активиране за пазара на труда" е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, процедура BG05M9OP001-1.002 "Активни".

Общата стойност на проекта възлиза на 220 243,30 лв., от които 202 381,57 лв. са европейско финансиране и 17 861,73 лв. - национално съфинансиране. Изпълнението на проекта е предвидено в периода 01.04.2016 г. - 31.05.2017 г.

Бенефициент на проекта е Сдружение "Балкански институт по труда и социалната политика" - неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел, учредено през септември 2001 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!