Председателят на КНСБ поиска спешни мерки срещу дефлацията

OFFNews 02 февруари 2015 в 20:27 3403 0

Българското правителство не признава, че трябва да се борим с дефлацията. В Европа се вземат такива мерки. Това заяви пред БНТ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Цяла Европа уверено върви към дефлация. Това сваля цените, но ако дефлацията се задълбочи, ще се стигне до стагнация и до съкращаване на работни места, посочи Димитров.

Сега се радваме, че бензина е евтин, но след време може да нямаме пари да си купим този евтин бензин. Трябва да се вземат спешни мерки срещу дефлацията, коментира той.

По думите му единствено осигурените 1 млрд. лева за санирането ще стимулират потреблението.

Българската икономика произвежда два пъти повече, отколкото плаща. Средният брутен продукт на глава на населението е 50% спрямо този в ЕС, а средните доходи са една четвърт от тези в страните от Европейския съюз, обясни председателят на КНСБ.

В икономиката има мегдан за увеличаване на доходите. Ако се увеличат заплатите, това ще увеличи оборотите в икономиката и тя ще започне да върви нагоре, каза Пламен Димитров, като допълни, че има и сектори, които печелят от дефлацията като например банките.

По повод национализацията на пенсиите Димитров коментира, че трябва да има възможност за избор за прехвърляне на парите както в частни пенсионни фондове, така и в НОИ, но изборът да може да бъде направен ограничен брой пъти, тъй като постоянното преместване ще води до загуба на пари.

Димитров посочи още, че е против приватизацията на държавните предприятия, тъй като успешните примери в тази посока са малко и често става въпрос за корупционни схеми.

Според него по-добре е мениджърите в тези дружества да се назначават с конкурс, вместо да се уволняват и назначават партийни секретари на различни партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!