КНСБ: От дефлацията губят хората и печелят банките

OFFNwes 02 февруари 2015 в 13:57 1860 1

Дефлацията ще има опустошителен ефект върху доходите на хората и икономическото развитие на страната, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на брифинг след икономически форум днес.

В същото време, от продължаващата повече от година и половина дефлация у нас има и печеливши – това са банките. По неофициални данни печалбата им за миналата година е 35%, каза още Димитров и обясни, че това е обяснимо с оглед намалелите им разходи за лихви по депозити и увеличените им приходи от лихви по кредити.

Според Димитров причината за подължителната дефлация е политиката на ЕС за „орязване на заплатите“ във всички членки на Съюза.

„Това изигра лоша шега на всички, които си мислеха, че така ще станат по-конкурентоспособни“, коментира синдикалният лидер и определи дефлацията като „страшилището на света“.

КНСБ обяви сформирането на екип от експерти в областта на икономиката, които да набележат антидефлационни мерки и да направят антидефлационна програма. Според синдикалния лидер тя трябва да има две направления – за увеличение на публичните инвестиции и за увеличение на личното потребление, тоест на дходите, респективно на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови