Предлагат в XII клас да изучават автори, забранени от комунистическия режим

OFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 16:42 4627 5

Христоматията по литература „Забранените писатели“ да бъде включена в списъка с одобрените от Министерството на образованието помагала за XII клас, предлагат общественици.

Изданието и инициативата бяха представени днес на пресконференция с участието на редактора Васил Къдринов и авторът на „Записки за българските страдания“ Петко Огойски.

Христоматията включва творби на забранени по времето на комунистическия режим автори, сред които убитите от комунистите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

„Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в подтисничество“, каза при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията.

Издаването на христоматията по литература е финансирана от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Съставителите й са от центъра „Хана Аренд”.

Христоматията можете да бъде изтеглена тук:

http://www.diktaturata.bg/index.php/2013-08-01-14-02-55

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2014 в 00:47

Моля ви се, преди да напишете материал, прочетете малко!!! Яна Язова не е "убита" от комунистическия режим....

30.03 2014 в 15:57

Не знам как да приема това.Аз съм за последна година в системата на СОУ и мога да кажа,че голяма част от учителите открито говорят за предимствата на комунистическия режим.Според вас критиката срещу този режим как ще се "преподава" от хора,които мечтаят за същия?И каква поука ще се следва от забранената по това време литература?Отстояване на либерални ценности и граждански свободи или просто омраза към срамното минало?Това е деликатна тема,която трябва да се обсъди по-обширно.
Приятен ден.

28.03 2014 в 19:15

Много голяма част от забранената от измислената комуничестическа власт литература, ще е полезна на децата!

28.03 2014 в 18:16

Блага Димитрова не беше забранена.

28.03 2014 в 17:44

"Майн кампф" също беше забранена от комунистическия режим. И тя ли?