Предлагат в XII клас да изучават автори, забранени от комунистическия режим

OFFNews 28 март 2014 в 16:42 5654 5

Христоматията по литература „Забранените писатели“ да бъде включена в списъка с одобрените от Министерството на образованието помагала за XII клас, предлагат общественици.

Изданието и инициативата бяха представени днес на пресконференция с участието на редактора Васил Къдринов и авторът на „Записки за българските страдания“ Петко Огойски.

Христоматията включва творби на забранени по времето на комунистическия режим автори, сред които убитите от комунистите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

„Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в подтисничество“, каза при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията.

Издаването на христоматията по литература е финансирана от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Съставителите й са от центъра „Хана Аренд”.

Христоматията можете да бъде изтеглена тук:

http://www.diktaturata.bg/index.php/2013-08-01-14-02-55

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови