Празнуваме Игнажден днес

OFFNews 19 декември 2015 в 05:15 7086 0

Икона

Снимка Репродукция

Изображение на Свещеномъченик Игнатий Богоносец, епископ Антиохийски

Българската православна църква чества Игнажден днес. Поначало Свещеномъченик Игнатий Богоносец, епископ Антиохийски се почита на 20 декември, в деня на Предпразненство на Рождество Христово - 20 декември (2 януари стар стил), заедно със Св. преподобни Йоан Кронщадски.

Светецът носи името Богоносец, защото твърдо отстоявайки вярата си пред римския император Траян заявил, че носи Христос в душата си. Има и друго народно предание – че като малък именно той бил детето, което Иисус, проповядвайки, взел на ръце с думите: "Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно", и "който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема".

Но този епизод не съответства на предположението, че Игнатий е роден около 50 г. (смъртта му е около 107 г.), нито на известното за император Траян, който е на престола около края на I век.

Игнажден е първият по-специален ден около зимното слънцестоене, смята се, че с него започват коледните празници. Затова е наричан и Млада година, Нов ден, Млад месец.

С народно поверие е свързано и друго негово наименование - Полаз (Полазовден). То идва от обичая „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „полазът” или „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Името Игнатий е с латински произход и означава „огън”, „пламък”, „огнен”. Затова освен Игнат, Игната, Игнатий, Игню и т. н., днес имен ден празнуват и хората с огнени имена – Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена и други.

Повече информация можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews