Правителствена болница спира трансплантациите

Нели Чолашка 01 март 2012 в 17:15 2303 0

Болница
Болница "Лозенец". Снимка: БГНЕС

Университетска болница "Лозенец" спира временно трансплантациите по искане на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това е записано в доклад на шефа на ИАЛ д-р Силви Кирилов да здравния министър д-р Стефан Константинов, който Министерството на здравеопазването (МЗ) представи днес.

МЗ даде документа, след като председателят на центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че ИАЛ е спряла трансплантациите в болница "Лозенец", известна като Правителствена.

Кацаров отдавна настоява, че този вид операции се правят незаконно в Правителствена болница и че заради това последните години починаха деца след чернодробни трансплантации.

Агенцията засега не е отнемала разрешението за извършване на трансплантации в болницата, уточниха от ведомството на Стефан Константинов. В доклада да министъра е записано, че ИАЛ препоръчва "временно да се преустанови извършването на сърдечни и  белодробни трансплантации", относно бъбречните трансплантации препоръката е да бъдат извършени "достатъчен" брой такива операции, изискуеми по стандарт, за да продължат.

Относно присаждането на черен дроб при децата се препоръчва първо "да се изработи Програма за развитие и стандарт за чернодробни трансплантации при деца" и дотогава временно да бъде преустановено извършването им. "В МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантации е постъпило и писмо от УБ „Лозенец”, което оспорва някои от констатациите в доклада и което предстои да се разгледа.

Окончателното решение на ИАТ ще бъде взето най-вероятно до края на следващата седмица", уточниха от здравното министерство.

Преди месец премиерът Бойко Борисов, до когото родители на починали деца след операция в "Лозенец" бяха изпращали писма, посети болницата. Тогава директорът ù д-р Любомир Спасов обяви, че болницата е добре оборудвана и има добри специалисти за извършване на трансплантации. Той се оплака, че лечебното заведение почти не прави операции по присаждане на органи заради тиражираната информация, че деца масово умират в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови