Правят площадки за обучение по пътна безопасност в над 1200 училища и детски градини

OFFNews 29 юни 2023 в 16:50 835 0

Церемонията по награждаването

Снимка МОН

Церемонията по награждаването

940 училища и детски градини са получили финансиране за площадки за обучение по безопасност на движението, а през настоящата година предвиждаме да се осигурят средства за поне още 290. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева на церемонията по награждаване на най-добрите инициативи за безопасност на движението, която се състоя в БТА.

Средствата за образователните институции са осигурени по модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. “Предстои през следващата година да разработим нова национална програма, която да надгради това, което правим в момента, и да даде повече възможности за комплексен поглед към темата”, каза Мариета Георгиева. По думите й е ключово да научим младите хора да спазват закона и правилата, но и да бъдат толерантни един към друг. “Тези личностни качества трябва да развиваме и да поставим в основата, за да имаме култура на движението”, допълни тя.

Зам.-министър Георгиева връчи наградите на шест училища, победители в категория „Образователна среда в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“. Това са ОУ „Отец Паисий“ в Борован, Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, СУ „ Васил Левски“ във Вълчи дол, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, СЕУ "Св. Паисий Хилендарски“, Дупница и ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив.

На награждаването, организирано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, присъстваха също нейният председател – Малина Крумова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика