Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Португалски архитект ни учи как музеите съживяват градове

OFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 09:58 1622 0

Португалският архитект Педро Гаданьо ще изнесе лекция за новата роля на музея като инструмент за маркетинг, активиране и съживяване на градовете утре, съобщиха от НАГ. 

Гаданьо е бивш куратор на департамента за архитектура и дизайн в MoMA, Ню Йорк, и настоящ директор Музея за изкуство, архитектура и технологии в Лисабон - МААТ. Лекцията е от 19.00 часа в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Главният архитект на София Здравко Здравков ще открие срещата.

Потугалецът е първият директор на МААТ и целта му е да го превърне в изключително място за изложби, събития, образователни програми и други активности, насочени към големи аудитории.

Гаданьо е бил главен редактор и автор в различни издания за архитектура и носител на FAD Prize за критика през 2012 година. Куратор е на международни изложби, като Space Invaders (2002) за British Council в London; и Pancho Guedes, An Alternative Modernist, за Швейцарския архитектурен музей в Базел. През 2012 взима участие в съвета на Британския павилион за Венецианското биенале. Преподавал е в Oporto Faculty of Architecture (2000–2003).

Лекцията на Педро Гаданьо в София е със свободен достъп и е част от програмата от събития за 75-та годишнина на УАСГ. Гаданьо е в София по покана на Посолството на Португалия в България и Instituto Camões в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови