Подаръци от Дилма Русеф и Махмуд Абас на показ в деня на отворените врати на "Дондуков 2"

OFFNews 17 май 2014 в 09:24 3087 0

Снимка OFFNews

Картина от седеф, подарена на президента Росен Плевнелиев от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, е сред интересните експонати, които могат да бъдат видени днес в деня на отворените врати в президентството.

Събитието се организира за трета поредна година, като освен работния кабинет на държавния глава, посетителите ще могат да видят и някои от най-интересните подаръци, които той е получил при посещенията си зад граница. 

Шефът на президентския протокол Иван Кондов разказа пред OFFNews за някои от направените подаръци. Върху картината от седеф, подарена от Абас, има дървено изображение на гълъб и послание за мир. Бразилският лидер Дилма Русеф пък подарила на българския си колега традиционна бразилска купа от дърво. От емира на Катар Росен Плевнелиев има чиния, изобразяваща слънце, като на всеки един от лъчите са изписани световни столици и разстоянието до тях в километри. 

По време на посещението си в Китай българският президент е получил макет на традиционна китайска врата - символ на гостоприемство и жест към Росен Плевнелиев, който преди да стане президент е бил строителен инженер. 

Посетителите в президентството могат да видят и подаръци от религиозни лидери. Сред тях са икона на Свети Георги, подарена от игумена на Зографския манастир, традиционният медал на папата, който той дарява на държавни лидери, лупа и нож от Вселенския патриарх, яйце от патриарха на Русия. Сред подаръците е и орденът, който президентът получил при посещението си в Гърция – Ордена на спасителя.

Президентството ще бъде отворено днес за посетители от 10.00 ч. до 16.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови