Quantcast

Почти 30 тона храни - менте спря БАБХ от магазини и заведения

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2019 в 16:15 1922 0

Почти 30 тона храни-менте, с изтекъл срок на годност или с нередовни документи е пратила за унищожаване Българската агенция по безопасност на храните през май, съобщиха от БАБХ. Извършени са 13 117 проверки в цялата страна. 

Най-много - 25 017 кг, е морска кристална йодирана сол с несъответствие в съдържанието на калиев йодид. Сред опасните храни са 1 987, 5 кг куркума (с високо съдържание на олово и с произход Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от животински произход (агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти.

Близо 51,6 кг са козунакът и подправките с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер. 

Количеството е иззето от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене. Част от изтеглените храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, както и с констатирани несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти) и неотговарящи на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения), уточняват от БАБХ.

Друга част от храните са без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. 

За установените нарушения са издадени 654 предписания и са съставени 96 акта. В страната са затворени три обекта с временно преустановена дейност.