Почит и памет: Как НГДЕК ще отбележи Деня на будителите

Мая Младенова 27 октомври 2018 в 09:07 3873 0

Ученици от XII клас на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” ще се погрижат за забравените гробове на редица наши будители по случай 1 ноември и канят гражданите да се присъединят.

„Паметниците не са толкова за умрелите, които са си въздигнали паметник неръкотворен и безсмъртен с делата си, колкото за живите, за да развиват и укрепват в тях ония доблестни чувства, които дават на един народ правото да живее”, пишат инициаторите.


Забравеният гроб на капитан Списаревски. Снимка Десант

В Софийските централни гробища почиват дейци на Възраждането (просветители, книжари, издатели), строителите на съвременна България (писатели, учени, общественици, художници, композитори). По време на своите проучвания учениците са установили, че повечето от тези хора са учили в чужбина.

Голяма част от тях са прекъснали следването си, за да вземат участие в балканските войни и в Първата световна война, а после са продължили образованието си и са се завърнали в Родината. Станали са основоположници на университетски дисциплини, ръководители на факултети. Станали са личности, определящи духовния облик на България през първата половина на XX век. Много от тях нямат наследници, но направеното от тях за България остава и за поколенията след нас.

"Искаме или не искаме, ние носим нашето минало. Не можем да спрем времето, но като осъзнаваме преходността си, нека да съхраним и носим светлата част от нашето минало, за да сме повече човеци и повече българи.

НГДЕК ви кани да станете част от нашата инициатива на 28 октомври (неделя) в 13:00 ч. при църквата на Централните софийски гробища", добавят организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!