Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Почина Спаска Митрова - майката от Македония, която лежа в затвора, защото е българка

OFFNews 29 юни 2020 в 20:03 30614 2

В Северна Македония е починала Спаска Митрова, която години наред се бори за правата на детето си. Българката е боледувала от рак продължително време.

"С дълбоко прискърбие научих за трагичната кончина на г-жа Спаска Митрова. Тя бе пример на любяща българска майка, която въпреки жестокия натиск не се отказа от себе си и своя род. Позволете ми от името на Министерство на външните работи на Република България и от свое име, да поднеса нашите най-искрени и дълбоки съболезнования на семейството и на близките на г-жа Митрова. Знам, че нищо не може да компенсира толкова ранната загуба на човешки живот, но Ви уверявам, че България ще продължи отдадено да защитава правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония", заяви днес външният министър Екатерина Захариева. 

Спаска Митрова е родена на 13 юли 1983 г. в Гевгели. Завършила е английска филология в Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Работи като преподавател по английски в Гевгели. 

През лятото на 2009 г. Митрова беше задържана от македонските власти и излежа присъда от три месеца затвор заради битов спор с бившия й съпруг - сърбина Воислав Савич.

Спаска Митрова води дълги години съдебни битки и в Македония, и в Страсбург, за да си върне детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови