Почина Панде Ефтимов - един от най-големите радетели на българското в Македония

OFFNews Последна промяна на 13 август 2017 в 21:42 5808 2

Панде Ефтимов

На 85-годишна възраст почина Панде Ефтимов - общественик, поет, историк и човек, който живееше за каузата на българщината, съобщават от министерството на външните работи.

"Аз не правя разлика между Македония и България. Изобщо не ги деля. Как да ги деля?” – каза той в едно от последните си интервюта.

Панде Ефтимов е един от най-активните членове на Българския културен клуб в Скопие, организатор на отбелязването на годишнини на личности и събития от общата ни история, пише още в съболезнователния адрес на МВнР.

Роден е през 1932 г. в преспанското село Претор. Внук е на революционера от ВМОРО и ВМРО Панде Суджов.

Панде Ефтимов завършва висшето си образование във Филологическия факултет на Скопския университет.

Участва в патриотични групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва 7 години в затвора: между 1957 г. и 1961 г., както и от 1971 г. до 1974 г. След това отново е подложен на гонение от властите в Скопие.

Работи като учител и журналист към скопския вестник "Народна просвета". Принуден е да смени няколко професии, но не се отказва от идеалите си. След 1986 г. участва в процеса по формирането на ВМРО-ДПМНЕ.

През 2001 година публикува две книги с поезия, отпечатани на български. Заради репресиите, роднините му са принудени да емигрират. През 2007 г. той получава българско гражданство.

Въпреки грижите и вниманието, което лекарите и сестрите от ВМА му оказваха, сърцето на бай Панде спря в неделя на обяд, съобщава БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови