По-малко българи заминават да следват в чужбина

Александра Маркарян 24 септември 2021 в 14:03 1236 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

По-малко българи заминават за следват в чужбина, показват данни на Националния център за информация и документация към Министерството на образованието и науката, съобщава пресцентърът му днес.

1536 от завършилите училище през миналата учебна година са получили печат Apostille, който удостоверява истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски. През 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано са общо 3678. През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните са общо 4683.

Тенденцията за плавно намаляване на заминаващите да учат висше образование зад граница според МОН се дължи както на по-малките випуски, така и на Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС затрудни достъпа на потенциалните студенти и част от тях се пренасочват към други държави в рамките на ЕС. Данните на МОН показват, че Великобритания изпада от Топ 3 на най-желаните образователни дестинации. През 2021 г. най-много желаещи има да учат в Германия, Гърция и Италия. През 2020 г. първите три най-предпочитани държави са Германия, Гърция и Великобритания.

Трето за намалелия брой заминаващи, но не по важност, е значението на пандемията от COVID-19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови