Пловдивският университет прави магистратура по икономика и финанси на зеления преход

OFFNews 25 май 2022 в 09:11 1538 0

Пловдивски университет

Снимка Архив

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" откри магистърска програма "Икономика и финанси на зеления преход", съобщи висшето училище.

Гост-преподаватели в нея ще са от Европейската комисия, международни банки и правителствени организации.

Програмата е във Факултета по икономически и социални науки.

Магистърската програма си поставя за цел да подготви специалисти в три сектора – публична администрация, местни власти, предприятията и финансовия сектор. Обучението ще включва разработване на политиките, свързани с изменението на климата и управлението на ресурсите; прилагането на инструментите за реализиране на тези политики; оценки, одит и съответствие с регулаторната рамка; анализи и прогнози за икономическите и социални ефекти от прехода, осигуряване на финансиране и мониторинг на процесите и др.

Завършилите ще могат да отговорят на нуждите на финансовия сектор от специалисти за оценката на въглеродния отпечатък на финансираните проекти, както и на методолози, които да администрират бизнес стратегията и политиките на банките в зеления преход. Програмата е и за продуктови мениджъри с фокус върху „зелени“ продукти - кредити, карти, депозити и др., пишат от университета.

Застрахователният сектор ще могат да привлекат завършилите за работа в областта на управлението на риска, които да тестват иновативни бизнес модели срещу въздействието на климатичните промени. В общините специалистите ще могат да подготвят зелени проекти по линия на плановете за възстановяване, те ще могат да одитират изпълнението на регулаторни изисквания във връзка с декарбонизацията, да разработват нови услуги за гражданите и бизнеса, свързани със зеления преход.

За икономисти и мениджъри срокът на обучение в новата магистратура на ФИСН е 2 семестъра, а за неикономисти – 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!