Плащат пенсията и през EasyPay

OFFNews 24 януари 2012 в 19:21 4542 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Платежни институции, които не са банки, но са лицензирани по Закона за платежните услуги и платежните системи, ще могат да изплащат пенсиите. Това гласи промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, приета днес от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Такива са например Easypay, PayPal, E-pay.

Небанковите платежни институции трябва да поддържат индивидуални платежни сметки и да имат сключен договор с НОИ, уточнява в съобщение осигурителният институт.

Надзорът на НОИ гласува и други промени.

Минималният срок за отпускане на пенсия в действителен размер се намалява от 6 на 5 месеца. Промяната е в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

За да се намали броят на документите, подавани на хартия, изрично е записано условието, че за установяване на осигурителен стаж и осигурителен доход при пенсиониране се ползват приоритетно данните от регистъра на осигурените лица.

Върху дневните пари за командировки също ще се плащат осигуровки, гласи промяна в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. Няма да се плащат осигуровки върху сумата за дневни пари, които са до двукратния размер на нормативно определените командировъчни. В момента минималният размерът за дневни при командировка е 20 лева, тоест осигуровки ще се плащат при командировъчни над 40 лева на ден за всеки лев над тази сума.

Командировъчните за транспорт и нощувка остават освободени от осигуровки.

Утвърдените от Надзорния съвет на НОИ предложения трябва да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след което да бъдат гласувани от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !