Плащаме 11 млн. лева за изследвания на Антарктида и Антарктика

Студенти ще могат да учат полярни изследвания в магистърска програма, чието създаване предстои

OFFNews 15 юни 2022 в 16:40 1409 0

Снимка https://bai-bg.weebly.com/

Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лв. по Национална програма за полярни изследвания 2022 -2025 (НППИ), реши правителството по предложение на министъра на образованието Николай Денков. Сумата е двойно по-голяма от отпуснатата за предишната ни полярна програма, която беше по-продължителна (2017-2021 г.) и струваше 5,4 млн. лева.

Освен финансиране на научни проекти, се предвижда разработване и на магистърска програма по полярни изследвания, за да се привлекат млади хора към научна кариера в тази област.

От 1988 г., когато беше проведена първата българска антарктическа експедиция, България постепенно развива и модернизира базата си „Св. Климент Охридски“ на Антарктида. И занапред ще продължи организирането на ежегодните полярни експедиции, координацията на научните проекти, техническото им обезпечаване и осигуряването на безопасна работа на български и чуждестранни учени в базата ни, пише пресслужбата на МС.

Финансирането ще се плати на три транша (през 2022-ра, 2023-та и 2024 г.) на координатора ù - Софийският университет с неговия Национален център за полярни изследвания. Оттам ще отидат при отсети с конкурси научни проекти. Парите ще покрият логистичните дейностите по организиране и провеждане на националните полярни експедиции (Антарктика и Арктика), в това число и разходи по подготовка и провеждане на плавателните рейсове на българския научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Той ще плава всяка година до Антарктика и ще обслужва полярни експедиции. Средства ще се насочват и към научни дейности на партньорите по програмата.

Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за наука в централния бюджет и ще се извършва чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Партньори по програмата са Българският антарктически институт, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Институтът за гората към БАН и Националният природонаучен музей към БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови