Пет родни села откъснати от цивилизацията - автобусите към тях спряха работа

OFFNews 07 февруари 2016 в 13:40 5121 0

Село Ботуня

Пет села във врачанско станаха напълно изолирани от цивилизацията, след като беше спрян общественият транспорт към тях. Автобусните фирми се отказали, защото били на загуба, съобщи Нова ТВ.

Хората от петте села не могат да стигнат без личен транспорт нито до областния, нито до общинския си център, въпреки че са на не повече от 20 километра и от Враца, и от Криводол.

Парадоксално е, че най-отдалеченото село е само на 3 километра от главен път Е-79 - т.е. от маршрута на всички автоуси между Враца, Монтана и Видин. Хората го наричат "трасето от цивилизацията до пустошта".

"Нямаме автобуси поради простата причина, че частните превозвачи не желаят да извършват тази услуга понеже не е рентабилна", заяви Ивайло Диманов, кмет на село Ботуня.

Автобусните превозвачи се отказали от линиите заради нелегални превозвачи, които подбивали цените и „крадели“ пътниците. Години никой не успял да се справи с тях. А като по ирония на съдбата село Ботуня започва с автобусна спирка и завършва с автобусна спирка. Те обаче служат само за да лепят хората некролози върху тях.

Предстои общинските съвети на Враца и Криводол да намерят общо компромисно решение кой и как ще доплаща загубите на някоя транспортна форма, която би се наела да превозва хората. Разпратени са няколко покани, а договорът ще бъде сключен пряко дори без конкурс до провеждането на такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови