Ексклузивно На живо: Парламентът гласува кабинета на ГЕРБ

Патриархът не прие оставката на архимандрит Никанор. Иска разговор

OFFNews 01 юли 2024 в 13:39 3853 2

Патриарх Даниил

Снимка БГНЕС

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил не е приел оставката на игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор, който обяви, че напуска БПЦ, като преди това остро разкритикува избора на Даниил за духовен водач.

Още вчера архимандритът обяви намеренията си, а днес връчи молбата си на патриарха, с която настоя да бъде освободен като игумен на Църногорската света обител и като клирик на Софийската епархия и на БПЦ. 

"С него дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната църква, по отношение на Вартоломей и руската агресия, считам, че след като беше избран и мисля, че е достойно, ето нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа "Ваше Светейшество, давам си оставката", заяви Никанор на влизане в катедралния храм "Св. Александър Невски", където дядо Даниил отслужи първата си литургия.

"Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов", изтъкна патриархът.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той беше избран на балотаж между него и Врачанския митрополит Григорий.

Изборът предизвика остри реакции за близостта на новия патриарх с Русия и позицията му за войната, която тя води с Украйна. Те бяха подхранени и от присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова при интронизацията му.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1010

    2

    ПР

    01.07 2024 в 19:25

    Важното е,че Малофеев от Масква е в продължителен,нестихващ оргазъм от Избора на БПЦ.

    11300

    1

    yoghurt

    01.07 2024 в 14:06

    Стига с тия масони. Ако господина игумен иска, да си прави църква с Вартоломей.
     
    X

    Ще се разцепи ли ДПС