Първите двама осъдени за купуване на гласове се отърваха с пробация

Offnews 04 октомври 2014 в 14:31 2326 2

Факт са вече първите две осъдителни присъди за купуване на гласове в кампанията за предсрочния парламентарен вот. 

Районният съд в гр. Кнежа осъди 45-годишен мъж за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Той е получил 6-месечна пробация. В Плевен пък 62-годишна жена по същото обвинение получи пробация от 1 година.

Пробацията е налагане на една или комбинация от няколко ограничителни мерки. Според действащия Наказателен кодекс те са:  задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител, ограничения в свободното придвижване, включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие, поправителен труд, безвъзмезден труд в полза на обществото. Конкретните мерки се налагат по усмотрение на съда.

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи, съобщават от прокуратурата. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 19, Пловдив – 8, Варна - 4, Бургас - 9, В. Търново - 13.

Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.
Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

На 2 и 3 октомври на територията на цялата страна са проведени специализирани полицейски действия срещу нарушения, касаещи избирателните права на гражданите, съобщиха от МВР. Действията са в изпълнение на разпорежданията на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и издадена от главния секретар Светлозар Лазаров заповед.

При извършените процесуално-следствени действия са иззети списъци, тетрадки, флаш памети с имена на хора, телефонни номера и адреси. В хода на проведените разпити пред съдия и оперативно-издирвателните действия са установени и лица, за които са събрани данни, че са получили парични суми за упражняване правото си на глас за конкретна политическа сила.

Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.

Проверките с цел противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите ще продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!