Отложиха планираната за днес евтаназия на животни

Съселяни на Баба Дора в Шарково я нарекли "голяма актрса", заплашили, че сами ще й избият стадото

OFFNews 19 юли 2018 в 07:37 5202 1

Планираната евтаназия на животни, която трябваше да започне тази сутрин в Странджанско, се отлага. Причината за това е, че документите, които доказват положителните проби от чума все още не са пристигнали у нас.

Снощи Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни, проведе второ си заседание. Повод за него бяха очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата.

На заседанието на координационния съвет бяха взети следните решения: отлагане на планираните действия в днешния ден за евтаназия на доказано заразените животни; засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза; изчакване на резултати от изследванията, както и активни действия по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените огнища.

Освен това щабът е взел решение и за доставяне на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места. 

Има настроения срещу мен в село Шарково, каза баба Дора, която се превърна в символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на животни, болни от чума.

Според баба Дора хората в селото са се настроили срещу нея, защото единствено нейното стадо не е избито. „Казват ми, че съм била голяма актриса, че моите приятели, когато ме напуснат, ще дойдат хора от селото и ще ми убият лично животните”, казва Дора, цитирана от бТВ. 

Въпреки решението на кризисния щаб днешната евтаназия да бъде отложена, кметът на Шарково казал на баба Дора, че нейното стадо не може да бъде запазено и може да бъде евтанизирано още днес.

„Питам ги защо – моите животни са здрави, нямат положителен резултат и трябва да се запазят. Казаха ми, че ще ми ги сложат под карантина, което означава, че ще ги уморя сама”, казва Дора. Тя е категорична, че не иска парите от обезщетенията, които не могат да й заменят животните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!