Откриха неизвестна крепост под водата край остров Свети Тома

OFFNews 19 август 2018 в 17:25 8662 0

Неизвестна крепост е открита под водата в района на остров Свети Тома при експедиция на екип на Националния исторически музей (НИМ). Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов.

Извършени са спускания от трима водолази. Открити са две места с фрагментирана керамика.

Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър, пише БТА.

Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена, дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.

Според археолозите островът Свети Тома в миналото е бил полуостров.

От Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземни, които са се провели на острова през юни тази година, при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews