Отец Костадин: Милиони трябват за ремонт на "Св. Александър Невски"

ОFFNews 02 октомври 2014 в 19:42 3775 1

Снимка от вътрешността на катедралата.

Снимка Bulgaria travel.

Снимка от вътрешността на катедралата.

"Милиони ще трябват и то не левове, а евро. Няколко милиона евро са само възстановяванията на стенописите ни. Трябва да се почне от покривната част, да се направи цялата покривна част, витражът. Много пари трябват", заяви пред OFFNews отец Костадин от храм-паметника "Св. Александър Невски".

Той каза, че е повече от доволен, че църквата най-сетне е във владение на Светия Синод и че това им е отвързало ръцете, за да започнат ремонтни дейности по нея и кандидатстване за европроекти. По негови думи прехвърлянето на храм-паметника на Синода ще послужи като легитимиране на сградата, като неин паспорт или лична карта пред България и пред Европа.

"Вече Светият Синод като собственици от тук нататък може да кандидатстват по европейски програми и т.н. Ние до този момент не можехме да предприемем каквито и да е крачки за извършване на ремонти на покривната част, на стенописите", каза той.

Отец Костадин сподели, че живеем в различно време от онова, през което се е строил храмът. Според него тогава "не е била такава духовна безпътица и това отчуждение от църквата, както го има в момента".

"Безхаберието на дадени хора – отчасти чух, че е имало проверка, имало е съставени протоколи за нарушение, но това, че ние не си вършим работата или че някой друг не си я върши, не трябва да го свързваме със стенописи или с нещо друго. Това е безхаберие, за което хората трябва да си понесат наказание. В България вече трябва да има и наказание, за да може така да се върви напред", коментира той въпрос на журналист дали може да се направи връзка между разрухата на стенописите и трагедията в Горни Лом.

Вчера на заседание на Министерски съвет бе взето решение собствеността на "Св. Александър Невски" да бъде прехвърлена на Светия Синод на Българската православна църква.

Синодът обаче се задължава до 31-и декември 2014 г. да даде 25-годишно право за ползване на криптата на църквата на Министерството на културата за музей на християнското изкуство. От своя страна от Църквата уверяват, че правото на ползване се учредява безсрочно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови