От началото на годината почти 3 млн. пътници минали през летище София

Броят на заминалите пътници надвишава този на пристигналите

OFFNews 16 октомври 2014 в 15:07 6222 0

От началото на 2014 г. на летище София са обслужени общо 2 939 747 пристигащи и заминаващи пътници. Това е с 10 % повече от същия период на предходната година.

През периода януари – септември броят на заминалите пътници надвишава този на пристигналите с около 50 хиляди.

Най-популярното направление си остава Лондон с близо 190 хиляди излетели пътници. Следващи в класацията са Виена – 124 хиляди пътници, Мюнхен и Франкфурт – 94 хиляди за всяка дестинация, Париж – над 71 хиляди, Берлин, Рим и Истанбул – с по над 60 хиляди пасажери.

С повече от 258 хиляди са сe увеличили пътуващите по редовни международни линии, което формира 97% от цялостния летищен трафик. 

Най-динамично развиващата се дестинация през тази година е Варшава. Броят на полетите на полската авиокомпания LOT, която единствено оперира по този маршрут, е увеличен с 46 %, а пътувалите по линията са нараснали с 32% за първите 9 месеца на годината.

При чартърните полети се запазва нивото на трафика от 2013 г. - общо 92 670 обслужени туристи през периода.
Пътувалите по вътрешни линии до Варна и Бургас са с 8% по-малко от същия период на предходната година.

От началото на годината са излетели и кацнали общо 32 059 самолети на столичното летище, което 4,5 % повече от миналата година.

По-малко полети са регистрирани при товарната авиация и при бизнес полетите, които формират 10% от общия самолетен трафик на Летище София.

В началото на октомври две авиокомпании – flydubai и Swiss International - официално обявиха началото на своите полети до Летище София.

Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai стартира полети по маршрута Дубай – София от 14 декември тази година. Те ще бъдат изпълнявани два пъти седмично в дните сряда и неделя от Терминал 2 на столичното летище с удобни часове на кацане и излитане.

От края на март 2015 г. швейцарската авиокомпания Swiss International възобновява полетите си от Цюрих до София. В дните вторник, четвъртък, събота и неделя от Терминал 2 на Летище София ще лети самолет Avro RJ100.
  Понастоящем линията София – Цюрих се обслужва от авиокомпания Bulgaria Air, която предлага пет седмични честоти - всеки ден без понеделник и събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови