Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Учение за реакция при съмнение за ебола на Летище София

Ивайло Анев 20 август 2014 в 11:17 4013 1

Тренировъчно учение на Летище София ще учи властите как да реагират, ако в България кацне пътник със симптоми на ебола. Ще се разиграе пристигането на човек от африканска държава с температура и повишен риск от заболяването.

Допълнително ще бъдат подготвени инструктиращи материали за служителите от граничната полиция и работещите в центровете за настаняване на бежанци, за медицински специалисти от лечебната мрежа, както и за някои организации, работещи с чужденци от Африка.

Рискът от поява на ебола у нас остава относително нисък, успокоиха от здравното министерство.

По последни данни на ООН, броят на заболелите в света е достигна 2 240 души, а починалите са над 1 200.

Днес по инициатива на Министерство на здравеопазването имаше работно съвещание на всички ведомства, с отношение към въпросите на готовността на страната за посрещане на евентуален случай на хеморагичната треска ебола и организацията на противоепидемичните мерки.

В съвещанието участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Любомир Бакаливанов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, експерти от различни дирекции на МЗ, МВР, Външно, Военно медицинска академия, летище София, столичната Инфекциозна болница, софийската РЗИ, Националният център по заразни и паразитни болести и др.

По време на срещата са обсъдени взаимодействието и координацията на дейностите на всички министерства и ведомства за осигуряване на ефективна подготовката на страната за реакция в случай на внос на заболяването, мерки за ранно откриване, хоспитализация, диагностика и лечение на случаите, издирване на контактни лица и организиране на целия набор противоепидемични мерки за недопускане на разпространение на заболяването в страната.

Участващите в срещата са обсъдили и препоръките на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията и възможностите на страната да отговори на това предизвикателство. Потвърдена е оценката на Европейския център за контрол на болестите, че рискът от възникване на случаи в Европа, и в частност в нашата страна, може да се оцени като относително нисък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!