От 20 до 120 лева за жива елха в столицата

OFFNews 16 декември 2011 в 16:42 13526 0

Елхи, Снимка: Сергей Антонов
Елхи, Снимка: Сергей Антонов

Oт няколко дни по пазарите и по тротоари се продават коледни елхи. Близо до НДК в София има няколко търговци на живи дръвчета, установи проверка на OFFNews. Цените варират от 20 до 120 лева. За 20 човек може да си купи елха, висока около 150 см, за 80лева - около 3 метра, а най-скъпите са 120 лева и са високи 5 метра.

Хората си купуват дръвчета още от 14 декември, разказа пред OFFNews столичен продавач. “На 14-и оборотът беше най-голям досега, изкарах 300 лева, като съм продал дръвчета главно на цена от 20 лева. Хората ги предпочитат, защото са на нормална височина и са китни.“

Той разказа, че въпреки че с всеки изминал ден празниците чукат на вратата, има много хора, които все още само гледат и питат за цените. По-малките се купуват за дома, докато тези, които достигат 5 метра, са за големи магазини или заведения. В цветарските магазини в София също се продават коледни дръвчета. Търговците са заложили на малки дръвчета на височина не повече от 1 метър, като са на цена от 10 до 20 лева. Освен дръвчета, се продават и клончета на цена от 2 лева.

Продавачка в един от магазините заяви, че клончетата се купуват главно от възрастни хора. “Купуват ги, за да си ги окачат на вратата или да ги сложат във ваза. Моята майка си взима такова всяка година, казва, че е възрастна вече за елхи."

Изкуствените дръвчета са все по-разпространени и се продават на почти всеки ъгъл. Повечето от тях са произведени в Китай. Различни са по цветове, видове и размери. Човек може да си купи елха с шишарки. Цените им варират от 4 лева до 100 лева, като зависят от размера и вида им. Предлагат се и дръвчета в контейнери. Те са много разумно решение за хора, които живеят в къща с двор. Но за тези в апартамент не са много практични. Не са скъпи, може да бъде купено дръвче за 10 лева, като височината му е около 40 см. Разбира се, има и по-високи, но и цената им е по-голяма. Елха в контейнер може да бъде купена дори от интернет. Има много изгодни оферти за добре изглеждащи дръвчета, като търговците примамват с безплатна доставка. Различните хора предпочитат да украсят домовете си с различни видове коледни дръвчета.

Някои предпочитат живите елхи: „Купихме за вкъщи истинска елха, за да й се радват децата. Избрахме истинска, защото самият й аромат носи коледно настроение“, коментира жена на средна възраст.

„Имаме си изкуствена елха, която децата украсиха още миналата седмица. В нашето семейство е на почит изкуствената елха, защото не е нужно да се чисти всеки ден от падащите бодлички, пък и е евтино решение- купуваш веднъж и забравяш“, каза случайна минувачка. Един мъж тайничко наблюдаваше елхите, а на въпрос дали вече си е купил елха, отговори, че още не е, но със съпругата му ще го направят още този уикенд. Той обясни, че предпочитат живи дръвчета, изискването му е те да са малки и кичести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови