Още три висши училища със статут на изследователски и с повече пари от бюджета

OFFNews 26 октомври 2022 в 14:02 1765 0

Медицински университет - Плевен

Снимка plevenutre.bg

Медицински университет - Плевен

Още три български висши училища получават статут на изследователски университети за следващите 4 г., реши правителството днес.

Те са Медицински университет - Плевен, Тракийски университет - Стара Загора и Русенски университет "Ангел Кънчев".

Статутът осигурява допълнително финансиране. Той беше въведен през 2021 г. Дава се за "значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища", пишат от МОН.

"Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Определените за изследователски висши училища имат и сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия", се казва още в съобщението на образователното министерство, публикувано на сайта му.

Миналата година за изследователски бяха определени 7 ВУ - Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Медицинският университет – София, Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Медицинският университет – Пловдив, Техническият университет – София, Химико-технологичният и металургичен университет – София и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Много близо до изпълнението на критериите за изследователски университет са Тракийският университет в Стара Загора и Медицинският университет в Плевен.

Всяко от тези девет висши училища ще получи определен бюджет според броя точки, получени по методиката за определяне на изследователските университети. С тези пари то трябва да реализира стратегическата си програма за развитие. Целта е висшите училища да повишат още повече качеството на своята научноизследователска дейност, да ускорят трансфера на технологии и да подобрят взаимодействието си с бизнеса, информира МОН.

Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета от Министерския съвет методика за определяне на изследователските висши училища. Отчетени са научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!